Sis de cada deu electors es mostren a favor de despenalitzar l’avortament

La meitat de la població amb dret a vot, que té un altíssim sentiment d’orgull nacional, considera alhora, però, que s’hauria de permetre la possibilitat de disposar de dos passaports

Una de les mobilitzacions -a la imatge una d'organitzada per Stop Violències- a favor de despenalitzar l'avortament.
Una de les mobilitzacions -a la imatge una d'organitzada per Stop Violències- a favor de despenalitzar l'avortament.
Sis de cada deu persones amb dret a vot es mostren totalment favorables a despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics. Alhora, el nombre d’electors que rezelen de qualsevol canvi en aquest sentit és molt minoritari. Aquestes dades consten en una enquesta elaborada per la consultora catalana ‘Time Consultants’ i que fan referència als comicis generals d’aquest diumenge.

El sondeig, a banda de demanar a 680 electors pel seu posicionament polític en relació amb les candidatures que es presenten a les eleccions, també demana per altres qüestions. D’aquí en ressurt que el 58,2% d'andorrans està “totalment a favor” de despenalitzar l’avortament. A aquest percentatge cal sumar-hi el 22,1% que es declara “força a favor”, mentre que un 6,8% es mostra “gens a favor” i un 5,1% està “poc a favor”. 

És a dir, l’11,9% d'enquestats vol preservar la situació actual, amb una interrupció de l’embaràs teòricament prohibida que s’acaba resolent a l’estranger, especialment a Catalunya. L’enquesta no preguntava per posicions intermèdies o més complexes com el servei d’acompanyament a l’exterior que proposa Demòcrates per Andorra (DA) per poder fintar la legislació sense haver-la de modificar. 

Les úniques formacions que clarament aposten per despenalitzar l’avortament són el Partit Socialdemòcrata (PS) -que als tres supòsits bàsics hi afegeix l’econòmic- i Socialdemocràcia i Progrés (SDP).  Liberals és partidari de promoure un referèndum entre la ciutadania per saber exactament què es vol i la resta de forces és contrària a la despenalització, especialment, suposadament, per les implicacions institucionals que suposaria.

Nacionalitat

La consulta també demana per altres coses. El 49% dels enquestats està a favor de permetre la doble nacionalitat i el 12,3% en contra. El 13,9% no està a favor d'implantar una prestació d'atur al país. Del sondeig també s'extreu que un 71,3% dels enquestats asseguren estar molt o bastant preocupats pel futur del país. Relacionat amb aquesta preocupació, un 87,7% considera que el país necessita canvis; d'aquests, més d'una tercera part afirma que són urgents i han de ser profunds, i la meitat creu que s'han d'abordar durant els propers anys. 

Finalment, també destaca que malgrat el fet que una part important de la població estaria a favor de permetre el doble passaport, el sentiment d'orgull nacional dels andorrans és molt elevat: és d'un 8,5 en una escala del 0 al 10, segons l’enquesta de ‘Time Consultants’.

Comentaris (2)

Trending