Sílvia Bonet pacta amb Sindicatura poder mantenir-se com a consellera a dedicació exclusiva i té intenció de deixar SDP

Sílvia Bonet pacta amb Sindicatura poder mantenir-se com a consellera a dedicació exclusiva i té intenció de deixar SDP

La consellera general adscrita al grup mixt i fins ara integrant de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Sílvia Bonet té intenció d’abandonar la formació sota l’aixopluc de la qual es va presentar a les eleccions generals de l’any 2015. Així ho hauria comunicat a la Sindicatura de manera informal. Bonet ha estat ‘negociant’ poder continuar com a consellera a plena dedicació abans de fer el pas de deixar SDP. Bonet feia molts mesos que estava incòmoda en les files socialprogressistes i tot i fer acostaments en algunes qüestions a demòcrates també tenia clar que no volia deixar en cap cas l’escó i, tampoc, la dedicació exclusiva.

La sortida de Bonet d’SDP, que no ha estat comunicada a cap dirigent de la formació ni de manera formal ni informalment, podria reforçar d’ara endavant algunes de les posicions que defensa DA. La formació majoritària al Consell no les té totes. Encara que de portes en fora no hi ha cap fissura, internament, segons algunes fonts, hi ha més escletxes del que sembla i moviments que no permeten eradicar del tot algun petit trencament en els propers mesos. Bonet, infermera de professió i exministra amb el PS, alhora que consellera general ja durant la legislatura passada quan els socialdemòcrates es van fragmentar, té clar que vol mantenir la carrera política, segons diverses fonts.

Malgrat que les discrepàncies venien de més lluny (la posició mantinguda per la seva formació en relació al ‘cas BPA’ no li acabava de fer el pes a Bonet, per exemple), les divergències entre la direcció d’SDP i la consellera general es van evidenciar durant la reunió que partits i agents socials i econòmics van dur a terme amb els assessors de Govern per la negociació amb la Unió Europea (UE). Bonet es va presentar a la trobada malgrat que durant el consell nacional d’SDP i a partir de la recomanació feta per experts que assessoren el partit s’havia acordat que no s’acudiria a aquella reunió. SDP ja havia abandonat en aquell moment el pacte d’Estat per a l’acord amb la UE. La presència de la consellera del grup mixt no va passar inadvertida però es va treure ferro a l’afer.

Les discrepàncies, però, s’han anat accentuat. Des de llavors, Bonet ja no ha pres part pràcticament en cap moviment orgànic, ni a nivell general-nacional ni, tan sols, quant al comitè parroquial d’Ordino en què estava integrada. Hauria anat fent per lliure i al marge de les cada cop més creixents crítiques dels seus teòricament companys de partit pels reiterats desplaçaments a l’estranger a les costelles del Consell General. Bonet va ser la legislatura passada i aquesta, de llarg, la parlamentària que més ha voltat i que més dietes ha acumulat a banda del seu salari en tan què consellera a dedicació exclusiva.

I aquesta era el seu gran objectiu. Poder continuar dedicada plenament a l’activitat parlamentària, fet que no era evident atès que el grup mixt no tenia prou integrants per poder disposar de dos consellers amb exclusivitat. Finalment, un acord ampli va permetre al PS i SDP, les dues formacions integrades al grup mixt, disposar d’un conseller a ple temps cadascun. Ara amb la imminent sortida de Sílvia Bonet d’SDP diverses fonts discrepen sobre el manteniment de l’exclusivitat.

Que Bonet pot mantenir l’escó no n’hi ha cap dubte atès que, encara que escollida sota l’aixopluc d’una formació, la persona escollida ho és formalment i legalment a títol personalment i l’escó li pertoca, una altra cosa és la dedicació plena. Però segons les fonts consultades properes a la formació de la qual encara fa part la parlamentària ordinenca, Sílvia Bonet ja s’hauria assegurat que pot continuar exercint i cobrat com a consellera general a dedicació plena.