Silenci ‘assegurador’ davant el temor d’un ‘contagi’

Malgrat que les suposades dificultats, almenys de solvència d’Assegurances Generals, eren de domini públic al sector, les associacions i les companyies mantenen una prudència estricta

-
-
Tot i que aparentment les suposades dificultats, com a mínim de solvència, d’Assegurances Generals eren de domini públic al sector, les majors exigències reguladores i, sobretot, el temor a un eventual ‘contagi’ fan que tant les associacions que aglutinen les companyies asseguradores que hi ha al país com les companyies pròpiament dites es mantinguin a l’expectativa enmig d’un sepulcral silenci.

L’Autoritat Financera (AFA) es manté tancada en banda en facilitar qualsevol informació. Ni tan sols el Govern no sabria en excés -l’organisme és independent sobre el paper- què es cou amb la intervenció de la companyia amb seu al carrer Sant Salvador d’Andorra la Vella. La decisió de situar un administrador per compte de l’AFA al capdavant d’Assegurances Generals de manera provisional i cautelar l’haurien adoptat gairebé cos a cos el suposat expert en matèria asseguradora del regulador -Ateno Villar, sobre el qual hi ha parers no gaire bons al sector- i el director general del supervisor, un Ramón López de qui alguns dels bancs, sobretot aquells als quals ha tocat la cresta, també en diuen el nom del porc.

Sia com vulgui, la manca de detalls -la decisió formalment es va concretar una resolució de 20 pàgines que haurien tramès als dos màxims responsables de la companyia, destituïts del seu càrrec de direcció de manera provisional- i els dubtes que ja hi havia en el sector sobre la manera de funcionar d’Assegurances Generals fa que la resta d’empreses mantinguin una prudència estricta. Cert és, asseguren diverses fonts, que tot i ser agost i que hi hagi una notable davallada d’activitat, hi ha en totes les companyies consultes referides a la situació de la companyia intervinguda i l’impacte que això pot tenir en el conjunt del sector.

Les fonts consultades han assegurat que ara per ara el funcionament, a tots nivells, és del tot normal i l’únic que s’està fent, amb la direcció general apartada dels seus llocs de responsabilitat, és comprovar tot un seguit de dades, d’elements i sospites que es tenien i que amb les peticions que s’haurien fet a la companyia a partir dels diversos requeriments tramesos el regulador no n’hauria tret l’aigua clara. Tant pot ser que l’auditoria que s’està fent en paral·lel al normal funcionament d’Assegurances Generals avali el funcionament de la companyia com que posi al descobert anomalies que la facin insostenible.

En qualsevol cas, la propietat de l’asseguradora, establerta al tomb de la família Calvó, es manté en el primer dels escenaris. Que partint d’un històric, d’una manera de funcionar, d’un marc normatiu que havia estat el que era i que progressivament s’ha anat adaptant, no sense algunes dificultats s’està complint. En tot cas, segons les fonts consultades, això és el que es pretén fer veure en el recurs que els assessors jurídics de la direcció d’Assegurances Generals estan preparant.

Comentaris

Trending