“Sempre que els andorrans ho vulgueu, nosaltres hi serem, ajudarem, arbitrarem”

El Copríncep mitrat recorda durant l’homilia de Meritxell que “som un poble amb arrels i estem contents d’aquestes arrels” i centra la seva crítica en “no acceptar la mentida, les difamacions”

-
-
Més reflexiu que altres anys, menys punyent, l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha reiterat el mateix missatge que fa temps que es dóna des de l’Església: “Sempre que els andorrans ho vulgueu, nosaltres hi serem.” I l’Església hi serà, ha dit Vives durant l’homilia de l’eucaristia en honor a la verge de Meritxell, per ajudar, per arbitrar. El cap d’Estat mitrat no ha fet cap referència a la polèmica de l’avortament més enllà de deixar anar un petit recordatori que cal “defensar la vida sempre” i, això sí, ha defensat amb fermesa que no s’ha d’“acceptar la mentida, la difamació” perquè “tot no s’hi val al nostre país”.

La missa ha començat lleugerament diferent del que sol ser habitual atès que els capellans de la diòcesi, via Josep Maria Soler i Emili Villegas, han fet entrega a Vives d’un nou bàcul com a obsequi i commemoració dels 25 anys d’episcopat del religiós barceloní. El bastó episcopal barreja en aquesta ocasió el cedre i el metall. I porta gravats el segell del bisbe i l’escut del Principat, entre altres. Vives va celebrar el passat 5 de setembre les seves noces d’argent de la seva ordenació episcopal. La major part del seu ministeri, dos terços dels 25 anys, els ha passat Vives lligat a la diòcesi d’Urgell.

Ja entrat en l’homilia, l’arquebisbe ha recordat que “som un poble amb arrels i estem contents de les nostres arrels” alhora que ha celebrat que s’ha “mantingut fidelitat a la seva nació, la seva llengua, les seves tradicions, amb pobresa o riquesa”. També ha usat el significat de Meritxell -llum del migdia- per demanar que aquesta llum “ha de ser esclatant” i que tot plegat significa “estimar-nos”. Ha deixat anar de passada un “defensar la vida sempre” abans de reclamar que es construeixi “una Andorra més solidària i més justa”.

Ha estat a partir d’aquest moment quan Vives ha fet la crítica, la queixa, el nucli central del seu discurs, tot demanant “no acceptar la mentida, les difamacions”. I aquest emblema, ha assegurat l’arquebisbe, “val pels blogaires, que estan tant de moda, pels mitjans de comunicació, pels polítics” i per tot un seguit d’activitats, professions i persones que ha citat, inclosos els propis capellans o els catequistes. El cap de l’Església d’Urgell i Andorra ha demanat que tothom treballi “per la veritat” i ha recordat que rere de qualsevol càrrec o institució hi ha persones que es poden sentir ferides, danyades. I que malmetent-se les persones també es pot ferir el país.

“El bisbe a alguns li pot resultar incòmode. Us ajudaré amb el que pugui, mentre pugui. Ajudeu-me, exigiu-me i conforteu-me quan ho necessiti”

Semblava un picada d’ullet a les crítiques o informacions que sobre ell mateix ha rebut d’un sector mediàtic molt concret. Potser sentint-se atacat personalment, per això ha estat que al tram final de l’homilia ha demanat als presents que el confortin “quan ho necessiti”. De fet, ha estat després de fer referència al manteniment de la institució eclesial com a cap d’Estat del Principat quan ha afirmat que “us ajudaré amb el que pugui, mentre pugui. Ajudeu-me, exigiu-me i conforteu-me quan ho necessiti”.

Després de recordar que “tot no s’hi val al nostre país” i de recordar un seguit d’efemèrides que es donen aquest 2018, com els 25 anys de la Constitució andorrana o els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els cent de la normativització de la llengua catalana, ha estat llavors quan Joan-Enric Vives ha reconegut que “el bisbe a alguns li pot resultar incòmode”. Ha assegurat que “miraré perquè aquest episcopat d’Urgell” mantingui sempre que sigui possible l’aliança amb el Coprincipat d’Andorra. “Sempre que els andorrans ho vulgueu, nosaltres hi serem, ajudarem, arbitrarem, coadjuvarem entre les persones”.

D'una forma molt més distesa, ja ben bé al final de l'ofici, Vives ha recordat els canvis pastorals que ha fet a la diòcesi i tot seguit ha tingut unes paraules d'agraïment a la tasca duta a terme per aquells polítics que l'any vinent no estaran a la missa, almenys, ostentant el càrrec que actualment ostenten. Així, "agraeixo molt tot el treball fet durant aquestes dues legislatures" al cap de Govern i el síndic. I després hi ha anat afegint des dels ministres als ambaixadors, amb una menció especial per al nou cap de la legació espanyola, Àngel Ros, a qui sense embuts s'ha dirigit de forma personal per dir-li obertament que "ets una estrella mediàtica". El Copríncep també s'ha adreçat, en francès, al representant del seu homòleg a París, Patrick Strzoda. Els cants dels goigs i l'himne nacional, més l'adoració de la imatge de la verge a partir del petó a la seva medalla ha posat el punt i final a la celebració eucarística.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending