Tercer pagador, sí; però no sense cartera de serveis

Benazet atribueix a la pandèmia el retard en la implementació global d’aquesta fórmula de pagament dels actes mèdics, ja que l’equip que hi treballava ara s’encarrega del procés de vacunació i avança que podria ser una realitat “en els pròxims mesos”

Benazet, durant una intervenció al Consell General.
Benazet, durant una intervenció al Consell General. DEMÒCRATES

Salut vol tirar endavant la universalització del règim del tercer pagador. Així ho ha assegurat el ministre, Joan Martínez Benazet, que, però, ha remarcat que hi ha una condició sine quan non per fer-ho: tenir enllestida la cartera de serveis que marca quines prestacions sanitàries estan incloses a la CASS. I això, ha indicat, s’ha retardat per culpa de la pandèmia. En aquest sentit, ha indicat que tot podria ser una realitat en els “pròxims mesos” si l’evolució epidemiològica continua sent positiva.

Així ho ha explicat el titular de Salut a preguntes del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. Benazet ha explicat que amb el règim del tercer pagador “la intenció era arribar a estendre-ho més segons progressava la reforma sanitària”. Ara, però “falten encara dues peces”. Una, la implementació completa de la via preferent. La segona, i més important, tenir enllestida la cartera de serveis.

Aquesta estava avançada, ha explicat, però “tot es va ajornar per la pandèmia”, ja que “l’equip que hi treballava ara se centra en el procés de vacunació”. Així, els professionals “tenen l’ordre que, com més aviat es pugui, tornin a posar-s’hi”. El que ha deixat clar és que, ara, el Govern entén que no és el moment d’implantar el règim del tercer pagador de forma completa. “Calen circuïts establerts i clars que permetin que no suposi un desordre pel sistema sanitari”, ha indicat. “Només si es fan els passos un darrer l’altre, la reforma serà eficaç”, ha manifestat.

Per això, tot i assegurar que es vol avançar amb celeritat, no ha volgut posar cap data concreta. “Pandèmia dixit; si evoluciona correctament, serà en els pròxims mesos”, ha afirmat.

Les explicacions no han convençut, ni de bon tros, López, que ha lamentat que “si aquestes dues qüestions han de venir amb caràcter previ, tot apunta que falta molt temps perquè el tercer pagador sigui una realitat”. Davant d’això, ha posat en relleu que “tots coneixem casos de gent que ha d’esperar a final de mes per cobrar i poder fer-se alguna o prova mèdica, malgrat que això pot suposar un perjudici per a la seva salut”. Al seu entendre, la pandèmia “s’utilitza com a excusa” quan la realitat és que “hi ha discrepàncies a dins de Govern o amb la CASS”.

Comentaris

Trending