Salut preveu tenir a punt aquest any el nou marc legal sobre farmàcies i la llei de l’oblit sanitari

Una quarantena de formacions polítiques, col·lectius professionals i agents socials signen el pacte nacional per una sanitat sostenible i eficient que ha de convertir-se en el full de ruta dels “propers decennis” i ha de facilitar una visió transversal de l’estat de la qüestió a tots els actors implicats

Els signataris del pacte nacional en una foto de família presidida pel cap de Govern, Xavier Espot.
Els signataris del pacte nacional en una foto de família presidida pel cap de Govern, Xavier Espot. Toni Solanelles

El ministeri de Salut té en cartera per al que resta d’any l’aprovació de quatre textos normatius entre els quals el projecte de llei d’ordenació del sector farmacèutic i el de l’oblit sanitari serien els més destacats, això sense oblidar l’aplicació del conveni de les Nacions Unides contra el tabaquisme i una petita modificació de la llei de professions titulades. A més, de cara al 2025, ja es treballa un nova llei sobre els medicaments i el marc regular que ha de repensar el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

Així ho ha indicat la titular ministerial, Helena Mas, després que una quarantena de formacions polítiques, col·lectius professionals i agents socials hagin estampat la seva firma en el pacte nacional per a una salut eficient i sostenible. L’acte, presidit pel cap de Govern, Xavier Espot, ha suposat l’escenificació del suport al full de ruta per a la sanitat pública andorrana que ha de tenir “la vista posada en els propers decennis” i “transcendirà l’actual govern i els grups polítics i parlamentaris”, com ha recordat Espot, que ha esmentat alguns dels trets fonamentals del document, que ben poc s’ha mogut d’allò que es va anunciar al seu dia.

Tres col·legis professionals: els fisioterapeutes, els logopedes i els podòlegs han decidit quedar-se al marge per ara de l’acord, igual com ho han fet Concòrdia, PS i Andorra Endavant

De fet, el pacte estableix unes línies tan genèriques que això ha fet que els principals partits de l’oposició -Concòrdia, PS i Andorra Endavant- hagin declinat subscriure el document, igual com s’han quedat fora algunes associacions cíviques i, especialment, tres col·legis professionals: els fisioterapeutes, els logopedes i els podòlegs. Mas s’ha mostrat convençuda de poder integrar amb el temps aquells que s’han quedat al marge del pacte ara per ara i qualificat la signatura de “fita històrica per al nostre sistema de salut”.

Els textos legislatius a desenvolupar en un horitzó curt de temps és el més concret que especifica el pacte, que proclama que el pacient ha d’estar al centre de l’atenció sanitària o que les grans àrees d’atenció han de ser l’oncologia, la salut mental i les malalties cròniques o complexes. Espot ha parlat també d’un sistema de salut “predictiu, preventiu i personalitzat” com a element fonamental per mantenir o incrementar els actuals estàndards de qualitat sanitària. El pacte descansa sobre quatre grans pilars: la promoció de la salut, l’accés a l’assistència sanitària, l’equitat i la qualitat, i la recerca i innovació.

VISUALITZACIÓ DEL PACTE

La ministra de Salut ha assegurat que els propers anys, a partir de les directrius generals establertes en el pacte nacional, s’hauran d’anar veient actuacions que redundaran “en benefici directe o indirecte dels nostres ciutadans i els nostres pacients”. Helena Mas ha afirmat que s’hauran de veure “millores en les infraestructures, ja sigui en els centres d’atenció primària, en el centre de salut mental o en el nou hospital”. També hi haurà d’haver “millores en l’hospitalització domiciliària” per tal que “no tinguem una atenció tan hospitalocèntrica” i sí “més comunitària”. La titular de Salut també ha indicat que s’hauria de veure “un increment dels nostres professionals”

IMG 6166
La ministra Helena Mas durant el seu parlament inicial.

En aquest sentit, i malgrat que no ha volgut respondre ni al malestar que es viu a l’hospital ni a les reiterades ‘denúncies’ que tant fa el comitè d’empresa del SAAS com la branca sanitària de l’USdA -que no s’han sumat a l’acord- perquè “avui és un dia de celebració i de posar el pacte nacional al centre de tot”, sí que ha remarcat que en aquest full de ruta els professionals hi estan integrats i tant el ministeri com la direcció del SAAS “estem molt a prop dels treballadors amb tota la voluntat de millorar i donar un impuls a la carrera professional”.

Espot posa l’usuari al centre de la política sanitària perquè “més tard o més d’hora, un dia o un altre, tots serem pacients”

Més qüestions que s’haurien de notar més aviat que tard són la digitalització de processos tot facilitant aquest fet les visites no presencials. Alhora, Mas ha posat de relleu que a partir del que estableix el pacte subscrit aquest dilluns el ministeri disposarà de “totes les dades necessàries que ens permetran fer polítiques molt més ajustades” a allò que més convingui a l’usuari, al ciutadà, al pacient, perquè, com ha recordat Espot, “més tard o més d’hora, un dia o un altre, tots serem pacients”.

El cap de Govern ha insistit en més d’una ocasió que el fet de firmar el pacte nacional “no va de fer un vot de confiança al Govern, no va d’ajudar el Govern, sinó d’ajudar el nostre sistema de salut”. I ha ressaltat el fet que “gairebé la totalitat” dels agents als quals es va convidar a subscriure l’acord l’han acabat firmant, quedant al marge els tres grans partits polítics de l’oposició, tres o quatre associacions i algun col·legi.

LES RAONS DEL ‘NO’ COL·LEGIAL 

Més enllà de la qüestió política -PS, Concòrdia i Andorra Endavant consideren extremadament genèric el document i, en algun cas, donar una mena de xec en blanc a l’executiu-, hi ha tres col·legis professionals, com s’ha dit, que han preferit mantenir-se al marge de l’acord. La ministra de Salut ha descrit els motius que han portat fisioterapeutes, logopedes i podòlegs ha quedar al marge del pacte nacional

IMG 6168
Xavier Espot adreçant-se als representants de les organitzacions signatàries.

Els ‘fisios’ “volien que en l’apartat de prevenció i promoció de la salut se’ls esmentés específicament a ells”, però es va decidir fer una al·lusió genèrica sense concretar cap col·lectiu concret. Els logopedes no estan d’acord “amb un procediment en la cartera de serveis” i els podòlegs “trobarien alguna disconformitat” amb els preus que es van establir per l’atenció podològica a la gent gran. Són les raons d’un ‘no’ que entén, Helena Mas, però, que més aviat que tard es podran solucionar i els tres col·legis professionals s’acabaran sumant al pacte.

Comentaris (3)

Trending