Salut espera 5.800 vacunes de Pfizer per al 8 de març i preveu que a partir de llavors n’arribin més

Martínez Benazet deixa clar que la nova data d’arribada de dosis respon a un acord “verbal” amb Espanya i que admet que no sap amb quina cadència s’aniran enviant vaccí amb posterioritat

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, exposant les dades epidemiològiques durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, exposant les dades epidemiològiques durant la compareixença. Toni Solanelles

El ministeri de Salut preveu que a partir del 8 de març es desbloquegi l’arribada de noves vacunes i que a partir de llavors, via Espanya, vagi arribant de forma progressiva el vaccí de Pfizer pactat amb el país veí del sud. La tongada que es preveu que arribi al Principat en quinze dies hauria de ser de 5.800 dosis, segons que ha explicat el titular ministerial, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Sanitat, que ha deixat clar que la data donada respon a un anunci “verbal” de les autoritats espanyoles.

Martínez Benazet ha comparegut al Consell General acompanyat del director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé. El ministre ha fet una repassada a la situació epidemiològica com sol fer cada dos dies de forma pública en rodes de premsa i cada quinze dies davant a la comissió de Sanitat i després ha aclarit alguns aspectes més relatius a la campanya de vacunació. Ha deixat clar que s’han completat tots els tràmits -fins i tot acordant la forma de transport- perquè arribin vacunes d’AstraZeneca a partir del projecte Covax, "del qual som socis”, i no ha pogut donar cap data sobre quan França enviarà dosis de Moderna cap al Principat tal i com s’havia pactat.

Les vacunes de Moderna i Pfizer es reservaran “per a les persones més grans de 65 anys i més fràgils” i el vaccí d’AstraZeneca quedarà “per aquelles persones més joves”

Martínez Benazet ha explicat que la previsió és que el 8 de març arribin noves dosis, en aquest cas una remesa de 5.800 procedents d’Espanya i de la farmacèutica Pfizer que podria permetre iniciar amb tota la seva força la segona fase de la campanya. Periòdicament des de Madrid s’aniran enviant dosis fins a completar el compromís de 30.000. El titular de Salut, però, ha reconegut que no se sap “amb quina cadència” aniran arribant noves dosis. Respecte de les vacunes de Moderna que han d’arribar des de França, no hi ha cap data concreta. El ministre sí que ha explicat que divendres passat es va tancar del tot el conveni corresponent amb les autoritats franceses.

El ministre de Salut ha explicat que les vacunes de Moderna i Pfizer es reservaran “per a les persones més grans de 65 anys i més fràgils” i el vaccí d’AstraZeneca quedarà “per aquelles persones més joves”. Martínez Benazet ha explicat que de ben segur durant un temps caldrà revacunar la població i que en el cas d’Andorra, la ciutadania estarà vacunada amb quatre o cinc fàrmacs diferents, amb la qual cosa no tota la població s’haurà de revacunar i, en tot cas, no caldrà fer-ho amb una doble dosi. “Totes les estratègies s’estan valorant dia a dia com ha sigut sempre amb aquesta pandèmia”.

WhatsApp Image 2021 02 23 at 20.51.03
Un moment de la sessió a la comissió legislativa de Sanitat. Toni Solanelles

El primer és que arribin les vacunes, i malgrat que el ministre està convençut que es podrà mantenir el compromís d’haver vacunat una gran part de la població abans de l’estiu i ha admès que com en la majoria de països de l’entorn “un percentatge petit” dels ciutadans han estat inoculats fins ara, el calendari no està gens clar. I és que Martínez Benazet ha deixat clar els dubtes quan tot explicant que un dels primers objectius que té fixats el ministeri més enllà de vacunar els residents en centres sociosanitaris i els professionals de la salut, és també immunitzar les 9.000 persones de més de 65 anys que es calcula que hi ha al país.

La instal·lació ja va acollir el repartiment dels tests d'antígens.

Relacionat

L’antiga plaça de braus de davant de Govern serà el centre de vacunació massiva

El titular de Salut ha recordat que aquells que han passat la malaltia durant els darrers sis mesos i han generat anticossos no cal que es vacunin. Ara, quan estaran aquestes 9.000 persones immunitzades o quin percentatge hi haurà en un temps? Benazet ha resumit en una frase els dubtes que persegueix tot el procés de vacunació: “No diré ni dates ni percentatges, veurem si arriben les vacunes, que esperem que arribin.” Això sí, el ministre té clar que els mesos de març i abril seran cabdals en l’estratègia de vacunació. En el fons, espera que arribin les majors partides de vacunes aquests dos mesos.

Comentaris (12)

Trending