Salut confia a poder reconduir el conflicte del transport sanitari

El ministre Font preveu mantenir una reunió aquest dijous amb treballadors i concessionària per buscar una entesa i evitar el risc d’una vaga que, de moment, no es pot legalment efectuar els primers dies de la nova etapa del servei

Comentaris

Dues ambulàncies de transport sanitari.
Dues ambulàncies de transport sanitari.

Govern i Servei Andorrà d’Atenció Sanitària treballen a contrarellotge per apagar l’incendi encès entre treballadors del transport sanitari i la nova concessionària, que l’ha de començar a operar aquest dijous. El ministre de Salut, Albert Font, té previst mantenir a les nou del matí una reunió amb totes dues parts per intentar que les aigües es tranquil·litzin. També la parapública intenta fer mediació. De moment, des de l’executiu hi ha confiança a poder reconduir la situació, al mateix temps que on es té constància de cap petició per declarar vaga.

El que està clar és que, arran del comunicat fet pels treballadors, les últimes hores estan sent frenètiques per totes les parts, tant en el SAAS com entre els empleats i la nova concessionària. I la situació també preocupa al Govern, com ha reconegut Jordi Torres. El ministre de Turisme i Telecomunicacions feia aquest dimecres de portaveu i ha admès que la qüestió s’ha posat sobre la taula en la reunió de l’executiu.

I aquí ha revelat que el titular de Salut, Albert Font, preveu intentar agafar les regnes de la situació. Així, aquest mateix dijous, a les nou del matí, preveu “reunir-se amb totes les parts implicades”. L’objectiu és ben clar: “intentar buscar una sortida al conflicte”. A la trobada també participarà representants del SAAS. Des de la parapública, a través d’un comunicat, s’ha indicat que “està fent accions de mediació per ajudar a resoldre les diferències sorgides”.

Ambulàncies de la nova concesionària

Relacionat

El personal de transport sanitari esclata a un dia del canvi de concessionària

Segons es confirma per la part dels treballadors, “les denúncies han prosperat i estan avançant”. Com els hi ha confirmat des d’Inspecció de treball “les nostres condicions han de ser les del pacte i, a més, són demostrables amb la planificació, les nòmines, els fulls d’hores. S’han de respectar en tot moment perquè sinó és pot denunciar”.

Des del Servei d’Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), aquest matí, s’ha intentat convocar una reunió per tal que d’intentar reconduir la situació. Una trobada que no s’ha desenvolupat. Des de la UTE, formada per Valira-Carlemany-Egara, també estan tractant de buscar solucions.

De moment, malgrat el comunicat, tot indica que el canvi de concessionària es podrà dur a terme aquest dijous. És a dir, les ambulàncies que treballin demà ja serien de Valira-Carlemany-Egara i amb els treballadors. Legalment, de fet, els empleats no poden encara fer vaga.

Cal recordar que la Llei qualificada de mesures de conflicte col·lectiu, que regula aquest dret dels assalariats, estableix que si es decideix tirar endavant una mobilització d’aquest tipus cal seguir uns requisits. I, entre ells, notificar-ho a l’empresa i al departament de Treball amb “una antelació mínim de cinc dies hàbils”. I aquest avís, almenys de moment, no s’ha formalitzat, com ha confirmat Torres. Per tant, l’aturada, si és que finalment s’ha de fer, no es podria iniciar demà.

Des del Govern, però, s’ha expressat seguretat que no caldrà arribar a aquest extrem. “La reunió ha d’ajudar a resoldre aquesta problemàtica”, ha afirmat el portaveu Torres. També s’ha expressat que “fem confiança en les parapúbliques” [en aquest cas el SAAS] “perquè puguin resoldre aquestes qüestions”. Això sí, una confiança que comptarà amb el suport de Font.

I, en cas que finalment s’arribi a declarar una vaga, Torres també ha estat clar. “Encara que els treballadors les facin, hi ha uns deures de serveis mínims que s’han de respectar”, ha avisat. Per tant, “en aquest cas, la concessionària ha de posar tots els mecanismes a l’abast”. És a dir, el funcionament de les ambulàncies hauria de quedar garantit.

Comentaris

Trending