Salut confia que les limitacions a l’ús de l’Ozempic desbloquegin el subministrament

El nou reglament indica que només es finançarà des de la CASS si es recepta per a pacients diabètics però no als que pateixen obesitat, tenint en compte el cost elevat del fàrmac: 270.000 euros entre gener i maig

Un pacient punxant-se Ozempic.
Un pacient punxant-se Ozempic.

Durant els cinc primers mesos de l’any, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va destinar 270.000 euros a cobrir als usuaris als quals els havien receptat Ozempic. Es tracta d’un medicament que es dona als pacients amb diabetis tipus 2, però que també ajuda a perdre pes. I aquesta segona utilització s’ha volgut limitar. Ara, s’ha impulsat un reglament que exigirà que s’especifiqui de forma clara que s’empra per a la primera patologia; si no, no es cobrirà. D’aquesta forma, Salut confia que, a poc a poc, es pugui solucionar els problemes d’abastiment que s’estaven produint.

Així ho ha explicat el ministre, Albert Font. “Els laboratoris eren reticents a subministrar-lo si no hi havia aquest reglament que el limités per als tractaments d’obesitat”, ha apuntat. I aquesta normativa, ara, ja existeix. El Govern l’ha aprovat, seguint també el que s’havia recomanat des de la CASS.

L’Ozempic és un medicament indicat especialment per als pacients que pateixen diabetis de tipus 2. És a dir, aquella que no provoca una dependència de la insulina. Cert, també, que té efectes a l’hora d’aprimar l’usuari. Per això, als Estats Units es fa servir per tractar les persones amb obesitat. Això, però, no succeeix a Europa. Almenys, no pas, de forma oficial.

I és que el fàrmac és car. Cada caixa de quatre injeccions val uns 125 euros. Per tant, un dispendi elevat. El problema és que a Andorra, igual que a altres països, s’estava fent servir també per a persones obeses. I això és el que vol tallar de soca-rel la nova regulació.

Així, com ha apuntat Font, es demanarà que, a partir d’ara, els metges que el receptin especifiquin de forma clara a la documentació que s’està fent el tractament per diabetis. En cas contrari, la CASS no el finançarà. D’aquesta forma, s’entén que els laboratoris ja no posaran tantes dificultats a l’hora d’enviar aquest medicament a Andorra.

Fonts de la CASS han explicat que, evidentment, l’Ozempic suposava una despesa important en medicaments. Només en els cinc primers mesos del 2022, prop de 270.000 euros. Per tant, anualment es podia fregar sense problemes els 600.000. Ara s’espera que aquest cost es moderi.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending