El SAAS es proposa regular i implementar ben aviat l’hospitalització a domicili

El director general de l’ens sanitari envia una missiva a tots els professionals per encoratjar-los davant un hivern que es torna a presentar complicat i els exposa projectes immediats que prepara o en què col·labora

Josep Maria Piqué és el director general del SAAS.

Regular les visites telemàtiques i, sobretot, “regular i implementar l’hospitalització a domicili per tal que un determinat tipus de malalt amb unes determinades patologies pugui ser atès al seu domicili per un equip especialitzat”. Són dues de les iniciatives en les quals treballa el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i que es preveuen tenir enfilades en breu. Així ho exposa el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, en una missiva que ha enviat electrònicament a tots els professionals de la casa.

Piqué té com a missió encoratjar el personal dels serveis sanitaris davant un període que es preveu novament complicat. “No podem defallir”, escriu, alhora que recorda alguns dels projectes amb què treballa el SAAS sia directament o en col·laboració amb altres institucions. El director general de la institució que dirigeix els equipaments sanitaris del país recorda que “esperàvem tenir una treva més llarga” i que el fet que des de fa un mes ja hagi incrementat la pressió sanitària “ens agafa a tots una mica cansats psicològicament”. Malgrat tot, remarca, cal estar altra volta al peu del canó.

Piqué explica que durant un temps llarg “caldrà conviure amb una situació d’epidèmia mantinguda” i avança que el “Govern té l’objectiu de limitar al màxim el creixement de la corba epidèmica sense restringir massa dràsticament l’activitat econòmica”

Segons Piqué, la situació ara és “una mica menys desfavorable” perquè el creixement dels casos no és tan exponencial com a la primera fase, hi ha molts casos asimptomàtics que es detecten abans, els plans de contingència estan ben definits a parer seu, hi ha més recursos, els professionals estan més avesats a treballar amb les proteccions especials que la Covid demanda i s’ha après de l’experiència. Demana als professionals que participen de manera massiva a la campanya de vacunació contra la grip, per evitar així haver de gastar esforços en mirar de discriminar si es presenta algun tipus de símptoma i també lamenta que “el grau de compliment (per part de la ciutadania de les mesures imposades) no és ben bé el mateix” que a la primera onada quan la gent “s’hauria de comprometre amb nosaltres”.

Piqué explica que durant un temps llarg “caldrà conviure amb una situació d’epidèmia mantinguda” i avança que el “Govern té l’objectiu de limitar al màxim el creixement de la corba epidèmica sense restringir massa dràsticament l’activitat econòmica”. Caldrà doncs mantenir la tensió i “la flexibilitat suficient per incrementar i retirar els recursos en funció de l’evolució oscil·lant”. El director del SAAS exposa que quan calgui caldrà desplegar les diverses fases del pla de contingència davant els rebrots aprovat el juliol i actualitzat just fa una setmana alhora que davant els esdeveniments accelerats per la pandèmia s’estan treballant dues iniciatives mes.

El màxim responsable executiu de l’ens gestor dels equipaments sanitaris públics del país explica que la campanya de tests ha de permetre que “puguem atraure de manera segura un volum important de turisme d’hivern que permeti al país mantenir uns ingressos

Es tracta de la regulació de les visites telemàtiques i de l’hospitalització domiciliària. Aquesta darrera iniciativa hauria d’evitar així “tant l’ocupació de llits hospitalaris com riscos d’infecció per Covid durant l’eventual ingrés a l’hospital”. “A més, amb la culminació propera de les obres de la cirurgia major ambulatòria (CMA) disposarem d’un nou espai i organització per potenciar aquesta activitat, la qual cosa ens permetrà mantenir un alt nivell d’activitat quirúrgica sense necessitat d’ocupació de llits a l’hospital”.

Piqué també explica que el SAAS està col·laborant “molt activament” amb el Govern en l’estratègia de testeig que té com objectiu reduir al màxim la possibilitat que els turistes “ens infectin o que nosaltres els infectem”. Una campanya, de fet, per donar-la “a conèixer a l’opinió pública internacional” perquè “puguem atraure de manera segura un volum important de turisme d’hivern que permeti al país mantenir uns ingressos. Això és clau per sostenir una economia que com tots els països del nostre entorn ha quedat molt malmesa pels confinaments massius que ens vam veure obligats a realitzar per contenir la primera onada de l’epidèmia”.