Malestar a l’hospital per les ‘guàrdies incomplertes’ d’alguns metges

Hi ha professionals sanitaris que en funció d’on tinguin establerta l’activitat que compatibilitzen amb la que fan a Andorra o marxen abans d’acabar la jornada al Principat o hi ha dies que no compareixen

Un imatge de l'hospital per l'accés a Urgències.
Un imatge de l'hospital per l'accés a Urgències. Toni Solanelles

“A l’hospital es tapen més coses del que sembla. Massa coses, de vegades.” Tot plegat ve a tomb del fet que les darreres setmanes algunes guàrdies mèdiques s’han quedat sense el seu titular. Teòricament, l’especialista que ha de prestar el servei hi és. A la pràctica, o no hi és o acaba abans la jornada. El motiu? Com que hi ha especialistes, força, que combinen activitat en diferents centres hospitalaris, no sempre es poden conjugar la feina com voldrien. Però no sempre s’assegura el recanvi. Al contrari, de vegades compta com si s’hagués fet la feina. I si cola, cola.

Una de les darreres absències es va donar fa pocs dies amb una professional de l’otorinolaringologia. Segons les fonts, constava una metgessa en concret de guàrdia. Però quan se l’hauria necessitat, s’hauria detectat que no hi era. Les fonts usuàries consultades no han pogut donar més detalls, més enllà d’assegurar que el fet va causar certa tensió. No se sap si aquest fet va tenir conseqüències. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) sol evidenciar un silenci sepulcral davant de situacions com aquesta.

I no és la única. Les fonts consultades han explicat que si el cas esmentat hauria pogut ser el que directament la professional en qüestió, pel que fos, ja no es va poder desplaçar al Principat per fer la tasca encomanada, hi ha ocasions en què el professional mèdic que està de guàrdia, marxa abans del previst de l’hospital perquè en cas contrari no arribaria a l’hora en la següent destinació que tingui compromesa, deixant desateses unes hores.

En ocasions es tracta d’especialitats que tenen una demanda urgent baixa, però això no treu que “només falta que ho necessitis i no hi hagi el professional de guàrdia”. Alhora, han recordat les fonts, que siguin especialitats amb poca demanda teòrica fa que també hi hagi menys professionals pendents i que, en algunes ocasions, la persona que hauria d’estar de guàrdia sigui l’única disponible. O teòricament disponible, és clar.

Comentaris (12)

Trending