Govern confirma que es crearà un laboratori epidemiològic i una àrea Covid a l’antiga seu judicial

L’edifici de les columnes albergarà el servei d’atenció telefònica, el de cribratge i els rastrejadors

L'edifici de les Columnes serà la futura àrea Covid.
L'edifici de les Columnes serà la futura àrea Covid.

El Debat d’Orientació Política ha servit al Govern per treure pit de la gestió de la crisi del coronavirus. Xavier Espot ha defensat la feina feta, a la vegada que ha advertit que queda camí per recórrer i que, per això, es replantejaran les inversions per seguir afrontant la pandèmia. En l’horitzó, un laboratori epidemiològic nacional, una àrea Covid a l’edifici de les Columnes i l’àrea de cirurgia major ambulatòria a l’hospital. A banda, el cap de l’executiu ha tornat a oferir un pacte d’Estat per la sanitat.

Tal com ja havia fet el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, Espot ha volgut posar en context les xifres de contagis dels darrers dies. “Ara tenim una capacitat de reaccionar més ràpid i millor”, ha apuntat. I, sobretot, una gran capacitat diagnòstica. “D’entre 30 a 100 proves diàries a la primavera fins a mil actualment”, ha destacat. Per tant, ha afirmat, “tenim un percentatge molt més alt de casos actius detectats”.

Espot torna a allargar la mà als grups parlamentaris per arribar a un pacte d'Estat per a la reforma sanitària

I, malgrat això, el repte sanitari, ha avisat, no s’ha acabat. Al contrari, queda molt per fer. Espot ha indicat que s’han de “replantejar i prioritzar les inversions en l’àmbit sanitari”. I, entre les més significatives, hi haurà la creació d’un Laboratori Nacional d’Epidemiologia, que “disposarà d’un elevat nivell de bioseguretat” i que “ens permetrà disposar d’una major capacitat diagnòstica” al mateix temps que “s’afavoreix la recerca”.

Un altre projecte, en aquest cas ja en marxa, és la construcció de l’àrea de cirurgia major ambulatòria a l’hospital, amb capacitat per convertir-se en una unitat de cures intensives si l’evolució de la pandèmia ho requereix. A banda, l’edifici de les columnes, fins fa poc seu de la justícia, es convertirà en un “àrea específica Covid-19”, que reunirà els serveis d’atenció telefònica, els equips de cribratge i els rastrejadors.

Durant el discurs, Espot ha remarcat que el coronavirus “ens ha demostrat la importància de tenir una bona sanitat pública”. I, per això, ha indicat, cal que es compleixin dues premisses. La primera, “que sigui sostenible”. La segona, “dotar-lo d’una bona governança per garantir la qualitat i l’excel·lència”. L’objectiu, ha apuntat, ha de ser que sigui un sistema de salut “predictiu, preventiu i personalitzat”.

I per aconseguir aquesta fita el Govern vol la complicitat de tots els grups parlamentaris. Per això, ha tornat a allargar la mà a tot l’arc del Consell per participar-hi. “Com més estructurat tinguem el sistema, més ben preparats estarem per fer front als reptes de salut pública del futur”, ha remarcat.

Comentaris (2)

Trending