Una festa de Meritxell sense limitacions d’aforament tres anys després

La millora de la situació sanitària permet que els actes al santuari se celebrin sense restriccions i, per exemple, no s’ha hagut d’acotar el nombre d’autoritats convidades a la missa central

Vives, durant un moment de la missa central del dia de Meritxell de l'any passat.
Vives, durant un moment de la missa central del dia de Meritxell de l'any passat. G. P.

La missa de Meritxell, acte central de la festa nacional que es viurà el pròxim dijous recuperarà enguany la plena normalitat. Després que les celebracions del 2020 i del 2021 es fessin amb importants restriccions d’aforament al Santuari, també pel que fa a les autoritats, aquest cop ja no existiran. Això és possible gràcies a la important millora de la situació sanitària.

La pandèmia, cert, encara no ha acabat. Així ho evidencia el fet que Govern ha tornat a demanar al Consell General una pròrroga de la facultat d’adoptar mesures excepcionals. Probablement, pensant en la possibilitat que, amb l’arribada del fred a la tardor el nombre de contagis pugui tornar a incrementar-se. Per ara, però, les dades epidemiològiques permeten tranquil·litat.

I, per tant, celebrar festes tan important com la de Meritxell sense les restriccions que es van haver d’adoptar les dues darreres edicions. Així, el 2020 tot just es van celebrar dos oficis religiosos i el central va estar tancat al públic i només va aplegar un reduït grup d’autoritats. La situació va millorar una mica el 2021, ja amb uns pocs ciutadans a la missa i amb la presència dels Petits Cants, però sense ballada de sardanes ni repartiment de coca i moscatell.

Talla de la Verge de Meritxell.

Relacionat

La Festa de Meritxell comptarà amb una quinzena d’actes a banda dels del dia 8

La situació canvia radicalment enguany. Per exemple, no hi ha necessitat de limitar les invitacions a les autoritats. Un bon exemple és el que passarà amb els consellers generals. Els dos darrers anys, tot just es va convidar les síndiques, membres de la Sindicatura i els presidents de cada grup. Enguany, poden anar tots 28 parlamentaris, si així ho estimen convenient. I una situació similar succeeix amb la resta d’institucions. Així, el nombre d’invitacions és similar a la de la celebració del 2019.

Meritxell tornarà a ser, lògicament, el punt neuràlgic de la jornada. El temple obrirà portes a les set i hi haurà la missa de l’aurora (7.30 h.) i la jove (9.00 h.). A les onze, serà el moment de l’eucaristia solemne, presidida com és habitual per l’arquebisbe i Copríncep, Joan Enric Vives. Posteriorment, es recupera la ballada de sardanes i, també, la coca i el moscatell.

Ja a la tarda, hi haurà el concert del Cor dels Petits Cantors i la missa vespertina. Enguany, cal recordar, els actes tenen un significat especial, ja que es compleix el 50è aniversari de l’incendi que va destruir, el 1972, l’antic santuari.

Comentaris (3)

Trending