La concessionària de transport sanitari fa serveis externs mentre no cobreix Ransol i la Massana

Ambulàncies de l’empresa ha fet tasques preventives a proves esportives com l’Ironman o l’Olympus Race però, en canvi, assegura que no pot cobrir les bases de la vall d’Orient i la del Nord durant l’estiu per manca de personal

Una de les ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari.
Una de les ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari. Toni Solanelles

Des de l’1 de juliol, la previsió al pla director del transport sanitari -i de retruc el contracte que s’havia signat amb la concessionària del servei medicalitzat no urgent- estableix que cal tenir una ambulància i una dotació permanent a Ransol i a la Massana. L’empresa, però, no ho està complint, al·legant la manca de persona que provoco el conflicte amb els treballadors, ara en fase de mediació. Aquesta tasca s’està cobrint des de bombers i el SAAS, via SUM. Per això, ha sorprès veure vehicles de la societat fent serveis “preventius” a esdeveniments esportius, com ara l’Ironman o l’Olympus Race.

El que està clar és que, ara mateix, Andorrana de Transport Sanitari (ATS) no està complint el que marcava tant el pla director com el concurs que va acabar donant-li la gestió del servei medicalitzat no urgent. Des del passat dissabte, i per afrontar les possibles necessitats de la temporada d’estiu, el que es fixava era que s’havia de tenir un vehicle i equip humà a les bases de Ransol i la Massana, per atendre avisos en totes dues valls.

Això no ha estat possible. L’empresa al·lega manca de personal, provocada pel conflicte que actualment manté amb els seus treballadors. Aquests, cal recordar, denuncien que s’estan incomplint les condicions laborals que es tenien amb l’anterior concessionari i que, segons el concurs, s’havien de mantenir. Segons ha pogut saber Altaveu, aquesta absència l’estan cobrint efectius i vehicles de bombers o del SUM. És a dir, en aquest segons cas, del SAAS, tot i que des de la parapública s’ha volgut negar sense donar més explicacions al·legant que es vol respectar el procés de mediació.

Dues ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari a l'altura de l'hospital.

Relacionat

El SAAS “garanteix” la cobertura de les ambulàncies que han d’estar a la Massana i Ransol a l’estiu

Per això, no són pocs els que s’han quedat astorats en veure com en diferents esdeveniments esportius que s’han celebrat els darrers dies al país, com ara l’Ironman o aquest mateix cap de setmana l’Olympus Race, hi ha ambulàncies d’ATS cobrint el que es coneix com a “serveis preventius”. Per explicar-ho, tenir equips mèdics preparats per si cal atendre alguna incidència fruit de la prova.

El que remarquen les fonts que s’han posat en contacte amb Altaveu és el fet que aquesta tasca, que evidentment no entra dins del contracte de la concessió, es cobra per separat. Qui paga, en aquest cas, és l’organitzador de l’esdeveniment, que està obligat a garantir la seguretat en cas d’incident dels participants en la cursa. Per tant, el que sorprèn és que mentre que l’empresa assegura no tenir personal per cobrir el servei que, per contracte, ha de fer; estigui assumint altres feines a banda.

Segons les mateixes fonts, en aquestes dotacions hi ha tant un tècnic com un metge dels que tenen en plantilla. En algun cas, sí que s’admet que algun d’aquests treballadors no pot estar als serveis contractats pel SAAS, que no el vol per un incident succeït fa un temps. Tot i això, la sorpresa entre persones properes al sector per aquesta presència ha estat notable.

Comentaris (5)

Trending