Benazet admet que es viu un moment “àlgid” d’una pandèmia desbocada

Salut comunica 241 nous contagis les darreres 24 hores, fet que eleva els casos actius a 1.266, a prop del rècord des de l’esclat de la crisi sanitària, i que situa Andorra entre els sis països europeus amb major incidència a catorze dies

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. T. S.

El coronavirus continua desfermat i sense fre. A l’espera de l’efecte que puguin tenir les restriccions aplicades pel Govern des d’aquest dimarts, el nombre de contagis viu màxims des de l’esclat de la pandèmia. 241 en només 24 hores, segons ha revelat el ministre de Salut. Això suposa que aquests dies s’està registrant la incidència més elevada des de l’inici de la crisi sanitària i en pocs dies es pot trencar també el rècord de casos actius. Ara mateix, Andorra estaria entre els sis països europeus amb més incidència en els darrers catorze dies.

Les dades evidencien el dur moment que es viu al Principat, amb el nombre de noves infeccions desbocat. 241 només en 24 hores, el que suposa una de les xifres més altes registrades mai al país. Joan Martínez Benazet ha volgut indicar que això es deu sobretot al fet que “fa setmanes que la taxa de reproducció s’està movent entre l’1 i el 2”. Per tant, el que hi ha és una “projecció geomètrica” de la malaltia.

Els nous contagis fan pujar encara més el nombre de casos actius. Ja són 1.266, molt a prop ja del màxim registrat durant la segona onada. D’aquests, hi ha deu persones a la planta Covid de l’hospital i cinc a cures intensives, de les quals quatre sota ventilació mecànica.

Les infeccions també situen el Principat més amunt en un rànquing gens recomanable: el dels països amb major incidència de la Covid-19. Actualment, la dada se situa en 1.808,77. Només cinc Estats estan per sobre: Eslovàquia (2.727,40), República Txeca (2.208,09), Bèlgica (2.049,06), Àustria (2.018,08) i Eslovènia (1.823,11).

Des de Salut s’admet que la situació és força “complexa”. De fet, Benazet ha reconegut que, ara mateix, hi ha “una verticalitat important” en les línies epidemiològiques. Especialment en la franja dels més joves, on s’inclouen els infants que, fins ara, no s’han pogut vacunar. I, de retruc, això afecta directament el sistema escolar. El nombre d’aules amb estudiants confinats al seu domicili torna a créixer, passant de 67 a 94. D’aquestes, 27 -tretze més que dimarts, en gran part per l’aplicació de les noves mesures restrictives- amb tots els alumnes afectats i 67 de forma parcial.

Paral·lelament a les limitacions, Salut continua apostant per la vacunació com la gran eina contra la pandèmia. Al llarg del dimarts, aquesta va continuar la seva reactivació, amb 1.103 vacunes, 449 en primera dosi i 644 en terceres. Això fa que ja hi hagi un 80,6% de la població vaccinable amb com a mínim una tongada rebuda.

Comentaris (16)

Trending