La vacunació fa baixar gairebé a zero els contagis entre els majors de 74 anys

El ministre Benazet remarca que els vaccins “funcionen” a l’hora que reconeix un repunt de contagis, amb els casos actius fregant ja els 400

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. SFGA

Les vacunes contra el coronavirus funcionen. Així ho ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martinez Benezet, que ha posat en relleu que, en les darreres setmanes, el nombre de casos de Covid-19 detectats entre persones de més de 74 anys, aquelles que ja s’han vaccinat, és pràcticament zero. En canvi, des de Govern s’admet que hi ha un repunt de la pandèmia, amb els pacients actius fregant ja els 400.

Fins ara, s’han posat 9.288 vacunes. Prop de 8.000 corresponen només a la primera dosi, sigui amb AstraZeneca sigui amb Pfizer. I els resultats, fins ara, són molt bons. Així, ha remarcat que, malgrat el repunt de nous positius dels darrers dies, en les persones majors de 74 anys “no detectem pràcticament casos”. I, això, “es deu a la vacunació”.

Salut ha diagnosticat 38 nous contagis en les darreres hores i també preocupa la situació a alguns centres escolars, com ara l’andorrana de Santa Coloma

El mateix succeeix amb l’altre col·lectiu vaccinat massivament, els professionals sanitaris o sociosanitaris. Des de gener, el nombre de malalts és també gairebé zero. Per tant, ha remarcat Benazet, “les vacunes funcionen bé i tenen un impacte en la població sensible i entre aquests dispositius que atenen les persones malaltes i dependents”.

I això en un context de dades epidemiològiques a l’alça. Aquest divendres, s’han diagnosticat 38 pacients nous fins a un total d’11.431 casos des de l’esclat de la pandèmia, ara fa un any. L’increment de diagnòstics dels darrers dies han fet també que es disparin els pacients actius. Si fa uns dies es baixava dels 300, ara s’està a punt de trencar la barrera dels 400. N’hi ha 393.

D’aquests, disset es troben a l’hospital. Dotze estan ingressats a planta mentre que hi ha cinc a la unitat de cures intensives, tots ells sota respiració mecànica.

El repunt també es nota en el sistema escolar. HI ha 10 aules amb tots els seus alumnes confinats a domicili i nou més amb alguns d’ells aïllats a casa. També es fa vigilància passiva sobre 29 grups escolars més. Un dels centres amb més afectació és l’escola andorrana de Santa Coloma, amb fins a set classes afectades d’alguna forma.

Bona part de culpa de la situació la tenen els grans brots al Tarter i Arinsal, amb 49 i 67 persones diagnosticades i vinculades directament. En el cas del segon, Benazet ha posat en relleu que “està estabilitzat al lloc d’origen” però que “pel tipus de comportament social que l’ha motivat i pel fet de no haver pogut fer un rastreig més precís s’ha estès per tot el país”.

Davant aquesta situació, el missatge de Benazet ha estat clar. “Demanem molta cura i precaució, també per qui s’acabi de vacunar. És un moment de nou repunt de la pandèmia”, ha indicat el ministre de Salut.

Comentaris (1)

Trending