Tranquil·litat entre els pediatres per l’hepatitis aguda infantil

Els experts asseguren que les possibilitats de tenir algun cas a Andorra són molt baixes, tot i que estan atents a les recomanacions i criteris oficials de l’OMS per detectar-la

Una imatge de l'accés principal a l'hospital.
Una imatge de l'accés principal a l'hospital. Toni Solanelles

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va llençar una alerta fa uns dies sobre l’hepatitis aguda infantil. La malaltia no té un origen detectat, i des de l’organisme se li està donant prioritat absoluta per tal d’estudiar-la. Actualment, al món hi ha al voltant dels 200 casos, 22 d’ells detectats a Espanya. A Andorra, però, el cap de pediatria de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Manel Estrada, assegura que estan tranquils al respecte. Tot i que se segueixen les recomanacions i els criteris de l’OMS, les possibilitats de tenir algun cas al país són molt baixes.

“Els que hem d’estar alerta, en el sentit d’estar informats de les novetats de la incidència arreu d’Europa i qualsevol recomanació som els pediatres”, assegura Estrada. Així, descarrega qualsevol preocupació que hagi pogut tenir la població al respecte després de l’alerta per part de l’OMS de la urgència que se li està donant a la malaltia. “La possibilitat de que arribem a tenir algun cas en els nostres nens és molt baixa”, explica Estrada.

En aquest sentit, la guia principal és la incidència que hi ha a la resta de països. En total, al món s’han detectat 200 casos, 22 d’ells a Espanya. Però, perquè això arribi a afectar a Andorra, Estrada indica que a Catalunya s’haurien de donar 100 casos. “Si mai arribem a tenir algun, seria més probable que fos algun turista tenint en compte els visitants a l’any que tenim, que no pas algun dels nens que sigui resident”, assegura el pediatre.

El ministeri de Salut, tal com correspon, ja va fer la notificació a l’Àrea de Prevenció respecte als criteris de sospita de cas, aquells que ha traslladat l’OMS a totes les entitats sanitàries i a tots els països. Llavors, Estrada assegura que s’ha fet arribar a tots els professionals. En cas de tenir la sospita d’algun cas, encara que no es compleixin els requisits, que es notifiqui a nivell ministerial.

L’hepatitis aguda no és una malaltia que hagi sorgit nova, però, en aquests casos, té un origen desconegut. Els principals casos que s’han detectat arreu del món han estat en nens fins als 16 anys i, principalment, sense patologies prèvies. En definitiva, l’hepatitis es tracta d’una inflamació del fetge que pot arribar a causar greus problemes de salut i, fins i tot, arribar a ser mortal. De fet, dels 200 casos que es coneixen, 20 d’ells han requerit un trasplantament.

Etiquetes

Comentaris

Trending