‘Tràfic d’ansiolítics’ amb menors implicats a través de grups socials

L’associació que treballa per la defensa dels joves amb trastorns de naturalesa mental ha alertat les autoritats d’una situació que fa temps que es repeteix i que lliga amb l’ús indegut de receptes de certs medicaments

El Rivotril és un dels medicaments que es 'comercialitza' per les xarxes.
El Rivotril és un dels medicaments que es 'comercialitza' per les xarxes. ARXIU

L’alerta des de les autoritats sanitàries i els professionals de la farmàcia per l’increment de la utilització de receptes falsificades per poder aconseguir certs medicaments de caràcter psicòtrop va una mica més enllà quan els implicats són menors i s’està observant, des de fa uns mesos, l’existència d’una mena de mercat negre d’ansiolítics a través de les xarxes i grups socials. L’associació que treballa en la defensa dels joves amb trastorns de naturalesa mental (ADJRA) no només està el cas sinó que ha posat el cas en coneixement de responsables de diversos ministeris.

La situació és preocupant. No són pocs els menors que acudeixen a aquests grups per obtenir fàrmacs que solen contenir metamfetamina per tal de calmar la seva addicció o, en algunes ocasions, per aconseguir efectes lligats a poder obtenir una millor concentració en un moment determinat del calendari i per tal de poder aconseguir, suposadament, un millor rendiment escolar. Els venedors, els que porten la veu cantant en grups especialment de Telegram, són adults. Alguns ja amb un passat i uns antecedents clars vinculats al món de les drogues.

Les fonts consultades han assegurat que aquests medicaments -Diazepam, Quetiapina, Alprazolam, Rivotril i altres- són barats comparats amb segons quins estupefaents i això fa que sigui més atractiu per als joves cercar aquests canals que des de fa mesos se n’ha constatat l’existència. La presidenta de l’ADJRA, Sandra Cano, ho confirma i mostra la seva preocupació. Però prefereix no donar massa detalls conscient que si hi hagués alguna investigació en marxa, aquesta es podria entorpir.

medikinet

Relacionat

Alerta per l’auge de receptes falsificades de fàrmacs per combatre la hiperactivitat

Sí que admet que “el gran problema d’aquests medicaments, que ja ho són per si sol quan es consumeixen sense un control mèdic, és que els barregen amb alcohol”. Llavors el risc és molt major. I no són pocs els casos que acaben malament amb el temps. De fet, per la Seu de la Justícia, alguns dels casos més greus de joves lligats a alteracions mentals severes que han acabat delinquint tenen en la base les addiccions i els còctels de fàrmacs i alcohol.

Els medicaments que es ‘comercialitzen’ per aquests grups socials han estat prèviament obtinguts amb receptes legals. De vegades ni tan sols les falsifiquen. No els cal. O roden per farmàcies fins que troben que algun establiment cau en la trampa -i s’han detectat almenys un parell de farmàcies que han caigut de quatre potes més aviat del que caldria pensar però que s’està segur que és per desconeixement i no pas per mala fe o certa complicitat- o els joves, ja adults, que es dediquen a la venda, ja tenen els seus mecanismes per portar a engany el dependent de farmàcia.

Molt sovint juguen ‘a oblidar-se’ el carnet de la CASS per poder tenir duplicats de les prescripcions o obtenir fulls grocs que després van mirant de col·locar en altres establiments. I així anar produint el peix que es mossega la cua i un perill de mil dimonis sempre. I més encara quan hi ha menors implicats. I en aquests grups de Telegram s’hi haurien detectat no pas pocs menors que hi treuen el cap.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending