Benazet avisa: fumar amb la mascareta baixada mentre es camina és motiu de sanció

El ministre torna a fer una crida a la responsabilitat de la població després de detectar-se 14 positius els darrers dos dies i remarca la importància de fer un bon ús de l'element de protecció

Benazet, durant la roda de premsa.
Benazet, durant la roda de premsa. SFGA/ C.ESTEVE

En els darrers dos dies, s’han detectat catorze nou positius de coronavirus al mateix temps que setze persones més han obtingut l’alta mèdica definitiva. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha revelat també que, actualment, la taxa de reproducció de la malaltia al país, la coneguda com a R0, se situa en 0,5, amb 31 casos per cada 100.000 habitants en les darreres dues setmanes. Tot i que les dades no són negatives, ha volgut remarcar la importància de seguir les mesures. I de fer-ho de forma correcta. Entre altres ha recordat als fumadors que consumir tabac amb la mascareta baixada mentre es camina és sancionable.

Des del Govern, s’ha actualitzat les dades sanitàries dels dos darrers dies, amb un total de 14 nous positius que eleven fins a 122 els registrats en el rebrot que va començar el 12 de juliol i en 977 els totals des de l’inici de la crisi, al març. Malauradament, la malaltia ha causat una altra víctima. Tal com ha avançat Altaveu, un home que es trobava ingressat a l’hospital de Meritxell des del març. Es tracta de la defunció número 53 causada per la Covid-19 a Andorra.

El ministre remarca la necessitat de fer un bon ús de les mascaretes i avisa: fumar caminat amb ella baixa és pot sancionar

En aquest cas, el pacient feia temps que donava negatiu pel coronavirus. És a dir, havia superat la infecció. Ho va fer, però, amb seqüeles que el mantenien al centre hospitalari i que finalment, no ha pogut superar. Benazet ha lamentat especialment el fet que era una persona jove, de menys de 60 anys. En contraposició a aquesta mala notícia, el ministre ha remarcat que cap dels 70 casos actius actuals revesteix gravetat.

 I hi ha 70 perquè els 14 nous positius dels darrers dos dies s’han vist compensat amb fins a setze recuperacions. En aquestes dues jornades, aquests pacients han superat amb èxit dues proves diagnòstiques, fet que els ha permès accedir a l’alta definitiva. Això fa que el nombre total de recuperats ascendeixi a 855.

El titular de Salut ha explicat que la majoria de brots detectats en el darrer mes al país tenen el seu origen a l’estranger i no pas en els visitants que han arribat aquestes setmanes. És a dir “ens infectem a fora”, quan algú marxa a segona residència o a veure la família. Especialment, ha apuntat, la gent jove, a qui ha tornat a fer una crida a la prudència.

Els darrers casos preocupen de forma moderada. De fet, Benazet ha posat en relleu que, ara mateix, la taxa de reproducció del virus és baixa. És el que es coneix com a R0 i ve a calcular el nombre de persones a qui pot infectar un malalt. Actualment, se situa en 0,5. Una altra estadística indica que hi hauria 31 casos per cada 100.000 habitants.

Estar al projecte Covax garanteix a Andorra tenir vacuna, si aquesta existeix, per al 20% de la població a la tardor del 2021, però Benazet admet que es farà un seguiment de com funciona l’Sputnik 5, el projecte rus

El titular de Salut ha volgut reiterar la necessitat de fer un bon ús de la mascareta per garantir la seva eficàcia en la protecció. Una crida especial l’ha volgut fer cap a les persones fumadores: “és una actitud perillosa anar amb la cigarreta pel carrer i se’ls pot sancionar”. Solució? Aturar-se, sigui en una terrassa o un banc.

Sobre l’anunci fet per Rússia d’una vacuna, l’anomenada Sputnik 5, el ministre ha recordat que Andorra està integrada al projecte Covax de l’OMS i que això garanteix al Principat “una primera tongada per al 20% de la població per a la tardor del 2021”, data que ha qualificat de “possibilista”. Tot i això, ha admès que faran un seguiment del projecte rus i que “si veiem que funciona, ho valorarem; no descartem cap opció”.

Accés a l'hospital per l'avinguda Fiter i Rossell.

Relacionat

Mor un dels darrers pacients amb Covid en ser donat d’alta de l’UCI però que seguia hospitalitzat

Comentaris (18)

Trending