Tancament de bars com a icona per combatre un coronavirus sense control

Amb menys mitjans del que es diu, menys previsió de la suposada i una incidència de la Covid brutal, el Govern opta per endurir les mesures amb restriccions al sector restaurador, reducció de l’aforament en centres comercials i botigues o la imposició de la mascareta a la classe a partir dels 12 anys

Una barra precintada.
Una barra precintada. Toni Solanelles

Els bars i la suposada propagació del coronavirus que generen ha portat al seu tancament. És la gran icona de la lluita contra una Covid desfrenada, sense control ni rastreig possible novament i aquestes altures. Més restriccions als restaurants, port de la mascareta obligatori a les classes a secundària i batxillerat i reducció de l’aforament en botigues i centres comercials. Suspensió de les competicions esportives nacionals i res de visites als centres sociosanitaris.

Aquestes són algunes de les mesures acordades pel Govern aquest dimecres i que entren en vigor, en principi, aquesta propera mitjanit mateix. Amb menys mitjans del que es diu, sense cap possibilitat ja de seguir el rastre del coronavirus, amb les previsions errades i una incidència del virus altíssim -amb una taxa de reproducció que s’acosta perillosament al 2 (1,8 aquest dimecres quan divendres s’anunciava un optimista 1,08)- no hi havia cap altre opció d’imposar més limitacions, mes restriccions. I en els bars s’exemplifica la suposada manca de consciència col·lectiva. No de tots, no pas de la majoria, però ja se sap.

Si la incidència no baixa, passat aquest proper cap de setmana la soga encara es pot tensar més, amb confinaments sectorials més aguditzats

Les mesures, que vénen a reforçar les ja dictades fa dues setmanes, s’adopten fins al 18 d’octubre. Però que ningú no s’enganyi. Si la incidència no baixa, passat aquest proper cap de setmana la soga encara es pot tensar més, amb confinaments sectorials més aguditzats. Aturant si cal alguns sectors no essencials i, sobretot, fent una crida a fomentar a dojo el teletreball. De fet, hi ha tantes empreses que tenen gent confinada fins a paralitzar departaments sencers almenys presencialment -des de l’escola d’idiomes d’Encamp, parròquia epicentre, o exemple del contagi massiu, fins als serveis centrals d’una de les grans entitats bancàries del país- que és per això que no es pot descartar un pas més en les mesures dictades aquest dimecres malgrat que, si escau, l’anunci es farà sense massa marge.

Arriba un dels pocs caps de setmana llargs a l’Estat espanyol abans de la temporada hivernal. Caldrà veure quina incidència tindran les mesures que entraran en vigor aquest dijous i a les quals, com ha remarcat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els turistes també s’hi hauran d’adaptar. Caldrà veure què passa ja no el 18 d’octubre termini inicial de les mesures dictades. Potser les decisions seran ja el dia 13. Martínez Benazet i el portaveu governamental Eric Jover han tornat a exposar molta teoria. Però cada vegada la implementació pràctica del que diuen genera més dubtes. Ara, una cosa està clara. I a partir d’aquesta mitjanit hi ha més mesures. Una llarga llista de mesures.Mesures per a les agrupacions de persones

(*) Es mantenen les que estan en vigor

Reunions de familiars i/o amics (nuclis convivents)

 • El nombre màxim de persones que poden reunir-se queda reduït a cinc, llevat que el nucli convivent sigui superior

Funerals i vetlles

 • Cal protocol específic per a les misses o celebracions de funerals.
 • No es permeten les reunions als tanatoris. Als enterraments només poden assistir-hi un màxim de 10 persones.

Celebracions de batejos, comunions, casaments

 • Els nombre màxim d’assistents queda limitat a 10 persones.

Mesures a les escoles, i activitats per a joves

Escoles

 • L’ús de la mascareta és obligatori a totes les aules amb alumnes majors de 12 anys.

Activitats extraescolars*

 • Totes les activitats extraescolars s’han de desenvolupar amb mascareta.

Parcs infantils*

 • Els parcs infantils, tant interiors com exteriors, romanen tancats.

Mesures als locals de restauració

Restaurants

 • Els establiments només podran donar servei a taula entre les 12.00 h i les 16.00 h i
 • entre les 19.00h i les 24.00h
 • Els establiments hauran de dur a terme un registre individual dels seus clients.
 • El nombre màxim de persones per taula es manté reduït a cinc*.
 • Les taules han d’estar separades obligatòriament per les distàncies mínimes estipulades*.

Bars

 • No podrà donar servei ni a l’interior ni a l’exterior dels establiments.
 • Sí que es podrà donar servei “per emportar”.
  cambrera mascareta      

Mesures a l'hospital i centres sociosanitaris

Hospital

 • Es limiten les visites als pacients que romanguin ingressats seguint les indicacions
 • del centre hospitalari*. 
 • Es passa a la fase 2 del pla de contingència.

Centres sociosanitaris

 • S’anul·len les sortides dels usuaris
 • S’anul·len les visites de persones de l’exterior

Mesures als comerços i gimnasos

Comerços

 • L’aforament dels locals comercials es limita a 1 persona per cada 4m2.

Gimnasos*

 • · Queden anul·lades les activitats dirigides per a grups a excepció d’aquelles que tinguin un protocol específic validat pel ministeri de Salut
 • · Ús de la mascareta per a qualsevol tipus d’activitat individual

Mesures per actes culturals i esportius

Actes culturals

 • L’aforament de les instal·lacions que acullen esdeveniments culturals queda reduït al 30%.
 • Els actes han de tenir un protocol específic aprovat pel ministeri de Salut*.

Actes esportius

 • Se suspenen les competicions nacionals.
 • Se suspenen els partits de les competicions internacionals. Excepcionalment es poden autoritzar pel ministeri de Salut.
 • Reducció dels entrenaments a grups reduïts de quatre persones en espais coberts i 8 a l’exterior.

Mesures per actes culturals i esportius

 • Limitar la interacció social i extremar les mesures preventives.
 • Es recomana el foment del tele treball per tal de facilitar el compliment de les mesures preventives.


Els dos ministres que lideren la comunicació en relació a la pandèmia ha insistit en què se serà molt més implacable amb l’incompliment de les mesures. I han remarcat que es posaran tots els agents disponibles, tant policials com de naturalesa inspectora administrativa, alhora que també amb el reforç “de la col·laboració dels comuns” per tal de perseguir conductes que fomentin la propagació del virus. Jover i sobretot Martínez Benazet, han mirat de treure ferro al perquè de l’alta incidència de coronavirus a Encamp. “S’ha atomitzat” en aquesta parròquia. ‘Patada i a seguir’, se’n diu d’això en molts esports. Mentre molts pares estan escandalitzats i convençuts que els protocols, pel que sigui, no han funcionat.

“Cal refredar el RO”, ha remarcat el ministre de Salut. I en això, l’afirmació és clara, contundent i racional. L’índex de reproducció s’ha d’aturar. Ara mateix, cada contagiat en pot contagiar dos més de pet

En tot cas, a les escoles de secundària la mascareta serà obligatòria una setmana després que es fes una crida, si et plau per favor, a no portar-la. “Cal refredar el RO”, ha remarcat el ministre de Salut. I en això, l’afirmació és clara, contundent i racional. L’índex de reproducció s’ha d’aturar. Ara mateix, cada contagiat en pot contagiar dos més de pet. I a una velocitat de mil dimonis. S’ha de ser més curós que mai amb allò de mascareta, distància i higiene de mans. Sobre això els ministres no s’han cansat d’insistir.

Igual com han remarcat que els experts del departament de Salut Pública continuen assegurant que molts dels contagis es produeixen al tomb de bars. I d’aquí que es tanquin amb un eufemisme tal com el següent: “No es podrà donar servei ni a l’interior ni a l’exterior dels establiments. Sí que es podrà donar servei ‘per emportar’”. Però per això molts bars ja no obriran. És obvi. Alguns, malauradament, tancaran la persiana aquesta mitjanit i Déu sap quan la tornaran a obrir. Jover ha explicat que s’estan estudiant mesures, més enllà de les dictades en les lleis òmnibus i encara vigents (com els ERTO) per ajudar en aquests casos. Però de concret no hi ha res.

50431818833 5d4873c1ff o
El ministre Joan Martínez Benazet s'ha mostrat altament preocupat per la mala marxa del coronavirus.

La situació és altament complexa. Perillosa i de molt risc. Descontrolada sense cap dubte. Martínez Benazet ha explicat, coses de futur, futur proper però més llunyà que un possible nou confinament sectorial, que es poden tenir “TMA en salva en poc temps” i que també estan a l’abast test d’autodiagnòstic. Test, test, test. I, mentrestant, a comportar-se. Veure gent fumant com aquell qui no vol. Xerrant pel mòbil amb la mascareta abaixada… Això a Encamp, a Escaldes, o a Andorra la Vella. Retirar-se la mascareta amb els amics, tot fent la canya. Tot abraçant-se. “Això es veu cada dia. Jo ho he vist. Això és el que ens infecta.” Paraula de ministre. Per bé i per mal.

Etiquetes

Comentaris (36)

Trending