Més tests ràpids per evitar el col·lapse diagnòstic

Les TMAs es reservaran pràcticament per a casos de persones amb símptomes i no immunitzades i Salut espera anar recuperant els propers dies el retard acumulat: hi ha 4.400 proves pendents

Tests d'antígens.

Si les TMA fan figa, cal apostar per vies més ràpides. Salut aposta per fer més tests ràpids d’antígens i d’aquesta manera evitar el col·lapse diagnòstic que ha portat l’alta infectivitat de la variant Òmicron combinada amb l’avaria d’una de les dues màquines que hi ha al país per analitzar mostres amb la tecnologia TMA. Aquest dimarts hi havia 4.400 proves pendents d’analitzar. S’espera que a partir d’aquesta mitjanit comenci a sortir la feina encallada de fa quatre dies o més.

A partir d’ara les TMA es reserven, pràcticament, només per aquelles persones que tenint símptomes no estiguin immunitzades. Per a tota la resta, per a molt que vulguin sotmetre’s a aquesta prova diagnòstica, s’optarà pel test ràpid d’antigen (TRA). Quedi clar, la TRA, que també es fa a la plaça de braus. No l’autotest. Aquest darrer pot servir com a indicador, però no com a prova que activi ni baixes ni confirmi contagis. “La TMA la reservem pràcticament per als no immunitzats”, ha reconegut el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha comparegut aquest dimarts de forma extraordinària davant el batibull ciutadà existent. Davant l’encabronament social, parlant clar.

Martínez Benazet ha estat clar en justificar el motiu de la seva compareixença inicialment no prevista: “Donar explicacions i a demanar excuses tot i que hi ha situacions que no es poden preveure”, alhora que ha lamentat “el perjudici que aquesta situació excepcional” ha causat. Com en tantes altres ocasions, però, Govern anava tard. Li ha costat Déu i ajut reconèixer que no només s’estava col·lapsat sinó que una de les màquines es va avariar i que hi ha un retard en la comunicació de resultats de quatre dies o més.



De fet, Salut confia que, al llarg d’aquest dimarts i, a tot estirar, a primera hora de la matinada de dimecres, totes les persones que es fessin una TMA el divendres tinguin els resultats. D’aquesta forma, s’admet que hi ha casos on el retard ha superat les 72 hores, situació que s’espera corregir un cop es pot disposar ja de la màquina avariada la setmana passada. Es vol fer, però, sense posar excessiva pressió sobre la màquina. I és que hores d’ara encara hi ha un endarreriment que afecta unes 4.400 proves.

El titular de Salut ha posat en relleu que els dos aparells disponibles han patit de forma important la pressió “brutal” generada per l’onada d’Òmicron. “Han treballat en continu, dia i nit”, ha explicat. Al seu entendre, “això ha provocat l’avaria”. La màquina va petar definitivament divendres -però arrossegava problemes des de la matinada de dimarts passat com a molt tard- i per tant, la capacitat d’anàlisi diària, que és d’unes 1.500 proves, va quedar reduïda a la meitat. I al llarg d’aquests dies, les mostres s’han anat acumulant.

La màquina, ja reparada, es va posar en marxa dilluns a la nit i l’objectiu ara és “sense pressionar-les ni trencar-les, anar recuperant el ritme". Martínez Benazet ha apuntat que, del dia 14, hi havia pendents de resultats 1.013 proves. L’endemà se’n van acumular 876 més. Diumenge se n’hi van sumar 921 i aquest dilluns, 1.086. Aquest dimarts, fins al migdia, havien passat per la plaça de braus 509 persones més a fer-se TMA. Al llarg d’aquest dimarts i, en el pitjor dels casos, a primera hora de la matinada, els usuaris haurien de tenir ja els resultats.

AVANTATGES I INCONVENIENTS

I dins d’aquesta fita de recuperar, però sense pressionar les màquines s’escau la decisió presa per Salut. A partir d’ara, se seguirà fil per randa el protocol. I això vol dir que als contactes de positius confirmats que ja tinguin símptomes no se’ls farà una TMA per confirmar el contagi. Directament se’ls sotmetrà a un test ràpid d’antígens, que en deu minuts permet tenir el resultat. Només en cas de sortir negatiu, s’optarà per fer l’altra prova. Fins ara, ha admès Martínez Benazet, hi havia casos que s’acabava incomplint el protocol perquè la persona preferia i demanava expressament la TMA. Ara, ha remarcat, això no passarà.

De fet, el titular de Salut ha explicat que fins i tot el Govern s’està plantejant, que no ho ha decidit encara, suprimir la possibilitat d’acudir a la plaça de braus a fer-se una prova diagnòstica de forma voluntària. Possiblement, calgui a partir dels propers dies una prescripció mèdica si es vol testar-se. En cas contrari, no es podria fer l’anàlisi que des de fa mesos i mesos es pot fer gairebé per sistema. En tot cas, la TMA deixa de ser l’epicentre diagnòstic per passar el relleu al TRA. És un canvi de model que s’està fent en altres llocs del món.



I és que el ministre ha remarcat que l’Òmicron no només ha col·lapsat l’atenció primària o moltes empreses, també està col·lapsant “la capacitat diagnòstica. No la nostra, la de tota la tecnologia del món”. Per això els tests d’antígens, que tenen l’inconvenient que són menys sensibles però que tenen tot un seguit d’avantatges. Cal tenir en compte que en ser l’Òmicron menys greu, l’escull de la sensibilitat. A partir d’aquí, “té una avantatge per la immediatesa, el tens de seguida, això també escurça la velocitat diagnòstica”. Després, també evita el col·lapse de màquines TMA i de reactius. Perquè s’estan fent tantes proves diagnòstiques al món (TMA, PCR) que les fàbriques de reactius no donen l’abast a produir-ne.

De moment, ha dit Martínez Benazet, a Andorra hi ha un abastiment correcte de reactius. Però l’empresa subministradora, l’americana Hologic, ja ha advertit que els propers subministres s’aniran reduint les quantitats. Per tant, cal anar amb cura. Un motiu més per passar-se al TRA. Per cert, que per ara no hi ha una fórmula encara definit per mirar de fer abaixar els preus a les farmàcies. Aquest dimecres el consell de ministres analitzarà la qüestió després de parlar-ne amb el Col·legi de Farmacèutics. Però el responsable ministerial ha tornat a recordar que al Principat es fan tests gratuïts i que per ara “no hem acabat de trobar el model precís perquè” es pugui facilitar una rebaixa de preus.

SECTOR PRIVAT

Martínez Benazet, davant els problemes que ha suposat la falla de la màquina, ha estat qüestionat sobre la possibilitat que l’americana Hologic, amb una filial constituïda al Principat i amb convenis específics amb el ministeri i el SAAS, pugui aportar una màquina extra de producció de TMA. “Hologic ens va dir que si amb el recanvi que aportaven no es reparava la màquina espatllada, que ens en portarien una de nova”, ha dit el titular ministerial, que hi ha afegit, però, que “amb tres màquines tenim un problema fins i tot d’espai”. Estan ubicats a l’hospital, els aparells.

Joan Martínez Benazet preparant-se per donar explicacions. Toni Solanelles
 

El ministre de Salut també ha reconegut que davant les dificultats sorgides, els laboratoris privats del país “s’han ofert” a col·laborar. “Ells poden aportar PCR. És el pla de contingència més viable tot i que ells també es poden arribar a trobar amb problemes de reactius de PCR”, vist que també hi ha ruptura d’estocs quant a aquesta tecnologia. "No és tan les màquines”, ha reblat Martínez Benazet.