Salut fa “seguiment” de la situació Covid a la Xina però, per ara, sense adoptar restriccions

Espanya i altres països de la UE demanaran un certificat de vacunació o una prova negativa als viatgers provinents del país asiàtic i Govern reconeix que s’està atent a aquestes mesures, sense descartar adoptar noves limitacions

Espanya controlarà els viatgers que provinguin de la Xina.
Espanya controlarà els viatgers que provinguin de la Xina.

Espanya, igual que altres països de la Unió Europea encara que no tots, ha optat per imposar controls sanitaris als viatgers que arribin provinents de la Xina, on s’ha produït un important esclat de casos de coronavirus arran de la fi de la política de la Covid Zero. Per ara, Andorra no preveu accions similars, tot i que fonts del Govern sí que han admès que es fa un “seguiment” tant de la situació al país asiàtic com de la reacció dels diferents Estats veïns. No es descarta, doncs, adoptar alguna mesura en funció de com evolucioni tot plegat.

Durant els gairebé dos anys que han passat des de l’esclat de la pandèmia, a la Xina s’havia apostat per mesures molt estrictes per evitar l’expansió del coronavirus. Entre aquestes, confinaments massius encara que es detectessin tot just uns pocs casos. En canvi, la vacunació no ha avançat tant com a molts altres països. Fa unes setmanes, però, l’escalada de protestes de la població va forçar el govern a posar fi a la política de Covid Zero.

L’aixecament de les restriccions ha provocat un esclat de casos -encara sense poder quantificar per l’ocultisme de les autoritats xineses. El país registra ara una gran onada de casos, just quan també s’han aixecat les limitacions per viatjar a l’estranger. I això ha encès la llum d’alarma als països europeus. Aquest divendres, seguint el que ja havia fet Itàlia, Espanya ha decidit que a totes les persones que provinguin del país asiàtic se’ls farà controls d’entrada. Caldrà presentar un certificat de vacunació o una prova negativa.

Es tem, especialment, que l’esclat de casos provoqui alguna nova variant, que puguin finalment arribar a Europa i incrementar el nombre de contagis, fins ara força sota control. La mesura, per tant, vol donar un marge de seguretat, tot i que no està consensuada amb altres Estats de la UE.

Per ara, Andorra no canvia res en les seves limitacions, renovades aquesta mateixa setmana. Això sí, fonts de Govern han admès que hi ha preocupació pels esdeveniments. Es fa “seguiment” tant de la situació a la Xina com de les accions que prenen els governs de l’entorn. I, tot i que per ara no hi ha cap modificació de les restriccions encara vigents, no es descarta que siguin necessàries de cara al futur.

En tot cas, aquestes noves mesures es podrien adoptar sense problemes. Fa uns dies, cal recordar, el Consell General va autoritzar una nova pròrroga de la facultat de l’executiu per adoptar restriccions extraordinàries en cas que la pandèmia repunti i pugui posar en escac el sistema sanitari. De moment, aquest escenari sembla llunyà: dimecres només hi havia dues persones ingressades a l’hospital de Meritxell.

Comentaris (5)

Trending