Queixes de diagnosticats amb Covid-19 pel retard i la forma de fer dels rastrejadors

Algunes persones contagiades denuncien que s’han trigat fins a sis dies des del diagnòstic positiu a trucar-los per demanar pels possibles contactes i altres tenen dubtes de l’eficàcia de l’interrogatori realitzat

Sala de treball dels rastrejadors al ministeri de Salut.

Si una persona dona positiu per coronavirus després de fer-se una TMA, teòricament s’activa un protocol que marca, en primer lloc, l’aïllament el seu domicili. En segon, un procés pel qual s’ha de dictaminar quins han estat els seus contactes en els dies previs i quins han patit un autèntic risc de contagi. Aquesta tasca la fa l’equip de rastrejadors, parlant directament amb els diagnosticats. Alguns dels pacients, però, denuncien el temps que s’ha trigat a trucar-los o el fet que la demanda d’informació, al seu entendre, no ha estat prou curosa.

Així ho han explicat a Altaveu algunes persones que els darrers dies han hagut (o estan passant encara) la Covid-19. Una de les persones explicava la situació que ha viscut aquests darrers dies. Va començar a trobar-se malament i, no sense dificultats, va acabar aconseguint hora per fer-se una TMA als stop labs de Prat de la Creu. L’endemà, el passat dimarts, el va trucar el seu metge i li va comentar que, efectivament, s’havia contagiat amb el coronavirus.

Segons el facultatiu, el protocol establia que en un termini breu de temps hauria de ser contactar des del ministeri de Salut per poder fer el seguiment dels possibles contactes. Dimecres, cap notícia. Dijous, tampoc.

Una persona explica que dimarts, quan va saber que era positiu, li van dir que es posarien en contacte amb ella per demanar pels possibles contactes; la trucada no ha arribat fins a aquest diumenge

A banda, quan intentaven contactar amb les autoritats sanitàries, tampoc era possible. O va costar bastant. Fins a dijous no van aconseguir que els agafessin el telèfon però, tot just, per indicar-los que enviessin un correu electrònic explicant el cas. Així ho van fer. A la vegada, van decidir alertar pel seu compte a possibles coneguts.

No ha estat fins aquest diumenge, sis dies després de ser informat del positiu, que han rebut la trucada dels rastrejadors. Durant la conversa ha pogut indicar quins han estat els contactes de risc, informació però que, aquests, ja tenien per iniciativa de la persona diagnosticada.

En altres ocasions, més que el temps que es triga en fer la trucada, els dubtes es generen per la conversa en si. Altres afectats per la Covid-19 han explicat a Altaveu que quan pengen tenen una sensació de desconcert. No acaben d’estar convençuts que qui hi ha a l’altra banda del telèfon tingui clar què és el que ha de preguntar per garantir que aconsegueix trobar un elevat percentatge dels contactes. Fins i tot, comenten, en algun moment són ells, de motu propi, qui acaben donant un informació que no se’ls demana però que consideren important.

El que és evident és que, amb el descontrol dels contagis que s’ha donat les darreres setmanes, i que ha fet que, fins i tot s’hagin arribat folgadament els 100 diaris en algun moment, l’equip de rastrejadors organitzat pel ministeri de Salut està seriosament desbordat. El mateix ministre, Joan Martínez Benazet, va admetre fa uns dies que amb més de 50 nous diagnòstics per dia la capacitat de detectar els possibles contactes i, per tant, evitar més infeccions queda seriosament tocada.

Etiquetes: