El programa de detecció precoç ha permès diagnosticar 148 càncers de mama en 14 anys

Enguany, amb l’inici de la vuitena ronda, s’han localitzat vuit casos a partir de les prop de 2.000 mamografies que s’han fet

Cartell commemoratiu del Dia mundial contra el càncer de mama.
Cartell commemoratiu del Dia mundial contra el càncer de mama.

El programa de detecció precoç del càncer de mama continua donant bons resultats a l’hora de diagnosticar prematurament aquesta malaltia i, per tant, permetre un tractament més ràpid que dona més garanties de cura. Des del Govern s’ha volgut fer balanç coincidint, justament, amb el Dia mundial de lluita contra aquesta patologia. Des del seu inici l’any 2008, s’han aconseguit localitzar 148 casos, vuit dels quals aquest mateix 2022.

Des de Govern s’ha volgut posar en relleu que en aquest tipus de càncer suposa “un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats” i, sobretot, que com més aviat es pugui diagnosticar, “més possibilitats de curació” es tenen. Va ser aquest el motiu pel qual ara fa catorze anys es va optar per iniciar el programa de detecció precoç, que arriba ja a la seva vuitena ronda, iniciada al gener i que s’ha d’allargar fins al desembre del 2023.

Per ara, en aquests nou primers mesos s’han enviat gairebé 5.400 cartes i ja s’han fet 1.924 mamografies. Això representa un 35,67% de participació. Queda encara per sota del 50% de mitjana que s’havia aconseguit els darrers anys. El que és més important és el fet que gràcies a aquestes proves ja s’han pogut detectar vuit casos, que se sumen als 140 diagnosticats en anteriors rondes.

WhatsApp Image 2022 10 18 at 19.34.57

En un inici, l’avís era per a les dones entre 50 i 69 anys. Des del 2020, la setena ronda, es va ampliar fins als 74. Es considera que el funcionament del programa és positiu i, de fet, és el model a seguir per altres iniciatives similars que es volen impulsar per diagnosticar de forma prematura altres tipus de càncer, com ara el de còlon en el cas dels homes.

Des de Salut han volgut destacar que en el darrer bienni complet (2020-21) es va mantenir una bona resposta de les dones que eren contactades. Es va arribar al 49,53%, malgrat l’esclat de la pandèmia del coronavirus i l’ampliació del rang d’edat. Per això, es confia que l’actual dada per la vuitena ronda també vagi millorant.

Cal recordar que a les dones se’ls contacta inicialment per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada aquesta s’ha realitzat, si el resultat no mostra cap troballa, dos anys després se les torna a convocar per realitzar una de nova. En cas que es detecti alguna  anomalia que requereixi estudis complementaris, s'informa la pacient i es demanen les proves escaients.

cancer mama 2022 instagram 1
cancer mama 2022 instagram 2
cancer mama 2022 instagram 3

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending