Els nous positius tornen a davallar dels 200 però es manté una elevada tensió a l’UCI

Es registra una cinquantena menys de casos actius de Covi-19 i una millora a planta de l’hospital, amb cinc pacients donats d’alta, per a cures intensives es mantenen 16 persones, 15 d’elles intubades

Una imatge de l'accés principal a l'hospital.
Una imatge de l'accés principal a l'hospital. Toni Solanelles

Els nous positius per coronavirus han tornat a situar-se, després de dues jornades, per sota dels 200. Malgrat això, els contagis detectats entre dijous i divendres encara suposen un xifra força elevada que manté el perill de generar més tensió a l’hospital. Al centre sanitari la situació ha millorat a planta, amb cinc altes les últimes hores per a un total, encara, de quinze ingressats. I l’ocupació de l’UCI és encara alta, amb setze pacients. De fet, el descens es deu a la mort d’una persona, la número 135 de la pandèmia al Principat.

En total, la nova actualització de dades epidemiològiques feta pública per Govern inclou fins a 166 nous positius, que eleven a 20.715 el total d’infeccions registrades a Andorra des de l’esclat de la pandèmia, el març del 2020. Això, s’ha pogut compensar amb un nombre més elevat d’altes, fet que permet una reducció lleugera dels casos actius. Es queden ara en 2.082, 48 menys que dijous. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, confia que aquesta tendència a una “reducció discreta” anirà continuant els pròxims dies, això sí, sempre amb el permís d’una variant Omicron encara no detectada però que, ha admès, alguna presència deu tenir ja al país.

La situació continua complicada a l’hospital. En les darreres hores, la pressió a planta ha davallat, gràcies al fet que cinc dels vint pacients ingressats dijous han pogut ser donats d’alta. Encara hi resten, però, quinze persones. Setze més es troben a cures intensives, de les quals quinze connectades a un respirador mecànic. Sobre aquests, Benazet ha volgut remarcar que “hi ha un clar predomini de les persones no vacunades” i, per això ha tornat a fer una crida a la població encara no vaccinada perquè participi en el procés d’immunització.

Un procés que, per cert, accelera sobretot amb les terceres dosis, que es consideren claus per poder fer front a Omicron. La gran majoria dels vacunats al llarg de divendres van ser persones que havien de rebre aquesta injecció de reforç: 1.145 per a un total ja superior a les 12.000. “El ritme és bo però cal enfortir-lo; ara, les dades són bones. Ja fa una setmana que tenim la taxa de reproducció inferior a 1; estem baixant, però tenim l’amenaça de la nova variant”, ha advertit Benazet.

I és que, ha alertat, Omicron, per la informació que es comença a tenir dels països on s’ha estès, com ara Suràfrica, però també Anglaterra o Dinamarca, genera “menys casos greus, però és més transmissible”. I això pot provocar “una casuística més gran i, per tant, més pressió sobre el sistema sanitari”.  

Comentaris (1)

Trending