El nou brot de coronavirus a Salita ja afecta vuit interns i un sanitari

Els protocols que havien de permetre reactivar les visites als centres sociosanitaris s’han frenat en sec

Imatge d'arxiu d'un trasllat de padrins de Salita.
Imatge d'arxiu d'un trasllat de padrins de Salita. ARXIU / SFGA

El nou brot de coronavirus detectat a partir de dilluns al centre residencial privat Salita ja afecta actualment, i no es descarta que s’incrementi, a vuit interns i un sanitari. Sis d’aquests infectats per la Covid-19 estan ingressats a l’hospital i, en principi, no corren perill ni estan en una situació especialment greu. El nou brot al centre gestionat per la multinacional Domus Vi està causant una forta preocupació als familiars dels residents i ha fet incrementar el nombre de casos totals i actius causats per la pandèmia.

Els nous casos detectats a Salita són producte del resultat de les proves que s’han fet de manera generalitzada a tots els interns i treballadors de la residència des de dimarts, una vegada dilluns es va confirmar que hi havia tres residents, només un dels quals amb símptomes, que havia donat positiu a la malaltia. Des de llavors s’han anat fent proves ràpides (TMA) i han anat apareixent nous casos. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha mantingut un to de tranquil·litat i en la línia ja expressada dimarts pel titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha fet vots perquè “el petit brot” de Salita no vagi a més.

No obstant, ha deixat clar el portaveu governamental, “s’estan fent els controls necessaris” per regular “l’abast” del rebrot. Jover ha deixat clar que esperen en les properes hores tenir ja ben delimitat l’estat de la qüestió i no ha pogut aclarir quin seria l’origen dels nous casos. Ha recordat, de fet, que és molt complicat de poder-ho fer. També ha deixat clar que en la immensa majoria dels casos, es tracta de persones asimptomàtiques, però que cal evidentment controlar atesa l’edat i les patologies que algun dels residents a Salita poden arribar a tenir.

Imatge de la façana principal de la residència privada Salita.

Relacionat

Quatre casos més de coronavirus a Salita disparen totes les alarmes

Les dades globals, que s’han vist modificades especialment per les deteccions fetes arran de les noves proves a Salita, queden de la següent manera si es té en compte que ara ja s’hi sumen els resultats procedents del cribratge massiu. De casos totals reconeguts fins ara n’hi ha hagut 851, dels quals 735 ja es poden donar per superats. Per tant, i tenint en compte que hi ha hagut 51 defuncions, es mantenen actius, és a dir, actualment, oficialment al país ja 65 persones que encara sofreixen Covid-19.

WhatsApp Image 2020 06 03 at 18.26.44 

S’ha incrementat amb un nou cas, ja s’ha dit, el nombre de personal sanitari que està contagiat. Ara són tres professionals de la salut els malalts mentre no hi ha cap membre de cap cos especial infectat. A l’hospital, tots a planta, hi ha fins a deu persones ingressades, de les quals si són residents de Salita. Segons les dades facilitades per Govern, de les darreres proves de TMA realitzades, nou han donat positiu. Són les nou que corresponen als nous casos positius de la residència privada d’Escaldes.

WhatsApp Image 2020 06 03 at 18.26.43 2 

La situació a Salita ha comportat, de ple, una frenada en l’elaboració dels protocols perquè els familiars, amics i coneguts dels residents en centres sociosanitaris els puguin tornar a anar a veure. Ara per ara, i ho ha reconegut també el ministre, s’ha aturat l’elaboració d’aquests plans de retorn a la normalitat i s’ha de revisar el que faci falta. La situació és compresa pels familiars, però això no treu que hi hagi, més que malestar, un cert neguit i desencoratjament atès que moltes famílies esperaven poder visitar en breu els seus padrins després de mesos sense veure’ls. Almenys no físicament.

WhatsApp Image 2020 06 03 at 18.26.43 

 

Comentaris (10)

Trending