Martínez Benazet alerta que “podrem rebre turistes, però amb molta precaució”

El ministre de Salut compareix al Consell General per donar compte de la gestió de la crisi sanitària i l’estratègia a seguir en el futur

Comentaris

Un moment de la compareixença.
Un moment de la compareixença. CONSELL GENERAL

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha advertit aquest dimarts davant el Consell General que “podrem rebre turistes, però amb moltes precaucions”. Actualment “estem elaborant protocols” i en funció de si l’arribada de visitants comporta un increment de presència del coronavirus al Principat s’haurà de variar l’estratègia inicialment prevista, de fer moltes proves de detecció (TMA) amb les màquines cedides per Grífols.

Martínez Benazet ha comparegut davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient per donar compte de la gestió de la crisi sanitària i l’estratègia a seguir en el futur més immediat. El titular de Salut ha explicat, entre altres coses, que el 16,8% d’interns del Cedre han mort, un percentatge que se situa en el cas de Salita en el 4,85%. Poc més de la meitat del global de defuncions al país (52%) s’ha produït entre gent molt gran, de més de 80 anys.

El Cedre, convertit en centre d’hospitalització geriàtrica, s’hi han atès 107 persones, de les quals 53 provenien del propi centre sociosanitari, 26 de l’hospital en fase convalescent, 24 de Salita, dos de Clara Rabassa, un que inicialment havia estat traslladat a l’hotel Fènix i un del seu domicili. El pic màxim de tensió al Cedre es va viure a l’abril amb 63 pacients ingressats. Preveu que en la segona tanda del cribratge massiu que ja ha començat disminueixi la forta pressió sobre els metges referents que han vist com les més de 5.000 proves PCR que han de prescriure han col·lapsat les seves consultes. El ministre ha afegit que "molt aviat els familiars podran visitar els residents dels centres sociosanitaris" i ha indicat que esperen que a principis de juny ja sigui possible. Aquesta obertura anirà acompanyada de TMA a les famílies per evitar contagis dins els centres, tal com ha indicat el ministre davant la comissió legislativa de Sanitat. En aquests moments s'està estudiant el protocol a seguir i dijous hi ha una reunió per debatre'l, ha comentat.

El titular ministerial explica que el 52% dels difunts per la pandèmia és gent molt gran i que el tractament amb hidroxicloroquina no funciona per persones d'edat avançada

Entre altres coses, el ministre ha explicat, reiterant moltes de les coses que ha anat explicant en les múltiples compareixences que ha fet, que el tractament amb  hidroxicloroquina no és útil quan la malaltia està avançada o en fases greus. Segons Martínez Benazet, no hi hagut cap repunt de la pandèmia i, en conseqüència,  just després d'acabar el cribratge massiu “podrem tornar a la normalitat amb precaucions”: higiene de mans, distància i mascaretes durant molt de temps, alhora que caldrà  evitar les aglomeracions.

El ministre ha insistit que s’anirà cribrant amb TMA i PCR a grups poblacionals sentinelles perquè no hi hagi un rebrot. Es faran TMA als centre sociosanitaris. I és que l'estratègia passa per fer moltes TMA també per veure si el turisme pot implicar un rebrot. “Podrem rebre turistes però amb moltes precaucions”, ha dit Martínez Benazet tot deixant clar que “estem elaborant  protocols” i que “si veiem que amb el turisme arriben virus haurem de prendre una altra decisió”.

Ha avançat que França considerarà Andorra com una destinació domèstica i que hi ha converses amb el mateix sentit amb Espanya. Ha reconegut que no es poden fer tests a tots els visitants "perquè col·lapsaríem les fronteres. No tenim capacitat per fer-ho". Creu que "ens hem de destacar com un país que ha controlat bé la pandèmia", i ha rebutjat l'etiqueta de 'Covid Free' perquè "sembla una beguda d'estiu. Això no pot existir perquè no es pot parlar d'aquesta etiqueta mentre el virus sigui present".

Martínez Benazet diu que Oriol Mitjà no té cap contracte, ni cap relació amb el Govern

En el torn de preguntes, la consellera de Terceravia, Carine Montaner, ha demanat al ministre la compareixença de l'epidemiòleg Oriol Mitjà per la seva vinculació amb l'operativa realitzada al país per la pandèmia. Martínez Benazet ha contestat que Mitjà no té cap contracte, ni cap relació amb el Govern. En una altra resposta, s'ha referit a la letalitat del país, que se situa en un 6,7%, inferior a les d'Espanya i França i similars a les de Suïssa i Irlanda. En canvi, la mortalitat, que són el nombre de defuncions en base a la població total és de les més elevades. La pandèmia al Principat, segons ha explicat , va tenir un inici molt intens degut al turisme que hi ha al país i al fet que la societat andorrana es mou molt. "Si no haguéssim pres les mesures dràstiques, haguéssim tingut drama", ja que les característiques d'Andorra el feien un territori molt vulnerable. Aquest efecte es comprova en la taxa de reproducció del virus, RO, la qual comença a disminuir dràsticament en el moment que s'inicia el confinament de la població.

 

Comentaris (13)

Trending