Els farmacèutics esclaten contra Govern: “és un error el tercer pagador sense recepta electrònica”

L’anunci d’Espot en l’assemblea de la gent gran, ara sí, encén el col·legi liderat per Carla Guerrero, que considera que generalitzar la cobertura universal “sense control és un lamentable pas enrere”

Xavier Espot durant l'assemblea de la gent gran.
Xavier Espot durant l'assemblea de la gent gran. SFGA

Ara ja no són només farmacèutics a títol individual. Ara és ja la junta de govern del Col·legi Oficial de Farmacèutics (COFA) la que ha esclatat contra les decisions unilaterals del Govern, i l’anunci que aquest estiu, sí o sí, hi haurà s’implementarà el tercer pagador farmacèutic per a la gent gran al marge de la recepta electrònica. Aquesta decisió es qualifica com “un error” per part del COFA, que troba que generalitzar la cobertura universal dels medicaments “sense control és un lamentable pas enrere”.

El cap de Govern, Xavier Espot, va fer l’anunci de la implementació del tercer pagador per als majors de 65 anys i els pensionistes durant l’assemblea de la gent gran celebrada la setmana passada. I ara sí, la direcció de l’ens liderat per Carla Guerrero, que seu també al consell d’administració de la CASS, s’ha esverat i de quina manera. Aquest cap de setmana fins i tot ha contactat per escrit amb els col·legiats per advertir de la situació i exposar les dificultats que la voluntat política pot comportar.

Tot plegat es posarà en marxa sense la recepta electrònica.

Relacionat

Els farmacèutics veuen poc clara encara la confecció de la recepta electrònica

“Dit canvi, fàcil d’exposar però francament difícil de gestionar a nivell informàtic, requeriria que establíssim un pla d’actuació amb els nostres proveïdors informàtics per tal de poder afrontar la casuística que es vol implantar des de Govern”. En una comunicació enviada als col·legiats, la junta de govern manté que “és obvi, i tots en som coneixedors que implantar un tercer pagador sense una recepta electrònica és un error tenint en compte les debilitats del sistema”.

“Dit canvi, fàcil d’exposar però francament difícil de gestionar a nivell informàtic, requeriria que establíssim un pla d’actuació amb els nostres proveïdors informàtics per tal de poder afrontar la casuística que es vol implantar des de Govern”

Els farmacèutics afegeixen que les esmentades debilitats “han estat exposades al Govern en reiterades ocasions així que no podem més que insistir que la postura oficial del COFA és que un tercer pagador sense control és un lamentable pas enrere”. Però és que, s’indica en la comunicació, “la recepta electrònica és un sistema de control que sembla ser que ara per ara no és una prioritat dins la política del sistema sanitari andorrà”.

El col·lectiu farmacèutic s’ha de reunir amb la ministra de Salut, Helena Mas, les properes setmanes per tractar la qüestió. Mentrestant, la junta de govern del col·legi ha sol·licitat als seus afiliats que plantegin als seus proveïdors informàtics quina solució tècnica els podrien oferir per poder fer realitat el tercer pagador sense recepta electrònica. “Insistirem en la necessitat de la recepta electrònica per tal de tenir un control del sistema”, s’indica.

No obstant això, i “vistos els compromisos que Govern ha adquirit amb la nostra gent gran, sense tenir en compte les reiterades advertències de les debilitats del sistema, els preguem es plantegin possibles opcions per tal d’afrontar un tercer pagador sense recepta electrònica”. En tot cas, el COFA deixa clar als seus col·legiats que malgrat l’anunci d’Espot, ni el Govern ni la CASS els han comunicat res de forma oficial.

Amb tot, “entenem que si, tal com cita el cap de Govern, es retengués plantejar la idea d’un tercer pagador ‘independentment de la recepta electrònica’, el sistema de facturació a la CASS suposem esdevindria en aquests casos del 75%, i el 25% seria abonat pel pacient en l’oficina de farmàcia. El sistema de facturació a la CASS suposem seria com en un cas de 100% però fent 75% CASS i 25% pacient”.

Comentaris (3)

Trending