Creu Roja i el MoraBanc Andorra esperen “guanyar la partida de donacions de sang”

La quarta campanya que organitzen conjuntament ha esgotat les 240 places i s’estan atenent persones que no tenien cita per assolir l’objectiu

Donants de sang al Polieportiu d'Andorra la Vella
Donants de sang al Polieportiu d'Andorra la Vella Albert Sanjuan

El Poliesportiu d’Andorra la Vella s’ha transformat en un centre mèdic per la quarta campanya de donació de sang que organitzen la Creu Roja Andorrana i el MoraBanc Andorra en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Les expectatives són bones perquè s’han omplert les 240 places disponibles i s’ha atès ciutadans que sense reserva també volien donar.

La Creu Roja Andorrana i el MoraBanc Andorra fent un símil esportiu tenen clar que avui “podem guanyar la partida” en donacions de sang. Des de les dotze del migdia, el parquet del Poliesportiu d’Andorra la Vella s’ha convertit en un centre mèdic i ha estat un degoteig constant de donants que s’han acostat per aportar el seu granet de sorra.

La Creu Roja i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya havien obert 240 places, una xifra que segons la responsable de Salut Pública i Prevenció de l’ONG, Lara Kinder, s’ha esgotat el nombre de cites i “estem atenent a persones que han vingut perquè no deixarem ningú sense poder donar”. A primera hora del migdia n’hi havia una desena que no havien demanat hora. “Jo soc optimista i espero arribar a l’objectiu de les 240 donacions”, ha manifestat, tenint en compte que l’any passat es van assolir 180 donacions efectives.

Entre els primers donants hi havia membres del cos tècnic i la directiva del MoraBanc Andorra com l’entrenador, Natxo Lezkano i el president, Gorka Aixàs. Lezkano assegura que “jo soc donant de sang des de fa molts anys i sempre que puc dono dues o tres vegades per solidaritat i consciència social”. Per la seva part, Aixàs, confia que “la campanya sigui un èxit com ho ha estat sempre i nosaltres intentem estar el màxim d’implicats a nivell social”.

Un instant de la campanya de donació de sang entre Creu Roja i el MoraBanc Andorra
Un instant de la campanya de donació de sang entre Creu Roja i el MoraBanc Andorra

Persones de l’àmbit polític també s’han acostat a donar sang. Entre aquests hi havia la consellera de Social d’Andorra la Vella, Meritxell Pujol, el conseller de Turisme i Reactivació Econòmica del comú d’Encamp, Nino Marot o el cònsol menor encampadà, Jean Michel Rasganeres. Aquest darrer ha expressat que “fa molts anys que dono sang perquè és un deure cívic i moral perquè la sang és molt necessària per als hospitals i els pacients que tenen problemes”.

Les ganes de donar sang eren evidents perquè abans que s’obrissin les portes del recinte una desena de ciutadans s’esperaven fora. N’hi ha que ho feien per primera vegada com el Pedro, que exposa que l’ha convençut el seu germà. “És la primera vegada que vinc perquè el meu germà sí té el carnet de donant. M’ha decidit perquè tothom faci la seva petita aportació”, ha manifestat. Per la seva part, l’Elsa fa temps que dona sang i expressa que “he tingut casos a la família que han necessitat transfusions i tot el que sigui ajudar, millor”.

Les donacions de sang es poden fer fins a les 20 hores i cal recordar que per ser donant cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, haver donat per última vegada fa més de dos mesos i sobretot tenir ganes de fer un gest senzill per salvar vides.

Comentaris

Trending