La contaminació de la planta de cirurgia dispara el malestar a l’hospital

Salut comunica amb totes les persones que durant la setmana passada van estar ingressats al tercer pis del centre hospitalari perquè es confinin mentre no se’ls facin les proves de detecció del virus després dels múltiples contagis detectats

Una vista exterior de l'hospital.
Una vista exterior de l'hospital. Toni Solanelles

Els professionals de l’hospital treuen foc pels queixals. Potser no tots, és clar. Però sí molts. La contaminació de la planta de cirurgia ha tret a relluir el malestar que hi ha al centre sanitari per la manca de control que, en molts casos, hi ha del personal extern -especialment visites- que acudeix a la instal·lació. Els contagis detectats per ara són oficialment dotze. Però tot fa indicar que n’hi haurà més. I els sanitaris reclamen que es talli de rel certs comportaments que fins ara s’havien tolerat però que en una situació com l’actual són insostenible.

“Tu saps qui sóc jo?” Amb aquesta exhortació, expliquen professionals de l’hospital, encara hi ha qui creu tenir un plus d’autoritat. I no només s’ho creu. El té. Algunes de les fonts consultades han recordat aquests darrers dies l’episodi protagonitzat per un advocat que tenia la mare ingressada a l’àrea de pediatria -en una d’aquestes reformulacions dels espais que s’estan fent- i que es va negar a posar la mascareta de molt males maneres tot i l’enfrontament que va mantenir amb alguna infermera del departament en qüestió. Més tard resultaria positiu de Covid el fill, la mare i algunes professionals d’aquella planta.

La situació no és aïllada, encara que sí que en aquella ocasió va anar molt més enllà del que sol ser habitual. “Jo ho tinc molt clar, davant d’una situació així, contacto amb el servei de seguretat o amb la policia; m’és igual qui sigui”, explica un altre sanitari. El que és clar, però, és que hi ha qui es creu amb potestat i atribucions per acompanyar un familiar fins on sigui del centre o “recordar-te que si no els deixes passar tu ja serà algú altre que et dirà que ho facis”. El cas de la planta de cirurgia, malauradament, ha tret a relluir una situació que molts professionals fa dies que temien.

L’hospital del Principat mai no s’ha dotat -ara s’hi estaria treballant- dels reglaments adients per poder controlar els accessos al centre. A més, el disseny de l’equipament fa que hi hagi múltiples entrades

L’ala esquerra de la tercera planta de l’hospital ha estat clausurada, aïllada i s’hi està fent la desinfecció que pertoqui. La contaminació en aquella àrea ha estat enorme. I fins on poden arribar els contagis hores d’ara encara és tot un interrogant. Oficialment, el ministre de Salut ha anunciat aquest dilluns que fins ara s’han diagnosticat com a positius sis professionals i sis pacients hospitalitzats. Però avui mateix, el ministeri ha estat contactant amb tots els pacients que en un moment o altre de la setmana passada van estar ingressats en aquella planta.

Segons persones que han rebut la trucada dels responsables de Salut, se’ls reclama que es confinin als seus domicilis, que s’aïllin tant com puguin, i que esperin una nova trucada en què se’ls concertarà cita per sotmetre’s a la prova de detecció ràpida de la Covid. Mentre no tinguin el resultat de l’analítica caldrà que segueixin confinats. Malauradament, s’espera que surtin més positius producte de la contaminació de la planta. L’origen del brot no és clar. Però molts dels consultats tenen clar que la possibilitat que hagi estat una visita és molt real.

Les fonts consultades recorden que l’hospital del Principat mai no s’ha dotat -ara s’hi estaria treballant- dels reglaments adients per poder controlar els accessos al centre. A més, el disseny de l’equipament fa que hi hagi múltiples entrades. Tot plegat, per tant, més complexe de seguir i de vetllar que ningú no faci el que no toca. I sinó sempre queda el “tu no saps qui sóc jo, oi?” El malestar i la tensió és evident. Per moltes coses.

Proves als sanitaris

Hi ha sanitaris que reclamen un cribratge generalitzat, res d’aleatori. Perquè això comporta que hi hagi professionals que fa més de mig any que no han estat testats i no se sap en quina situació estan. La situació, però, no és evident. Segons les fonts, si no es fa un cribratge generalitzat és pel temor que hi hagi nous positius i al final no hi hagi recursos humans per fer front a una situació que demanda tants mitjans com es tinguin i més hi tot. El desgast comença a passar factura i això que la pressió hospitalària, ho reconeixen els propis professionals, no és res del que pot arribar a ser.

Comentaris (6)

Trending