El SIAD atén 41 dones el 2024 i el 90% s’informen sobre avortament

La mitjana d’edat de les persones que consulten sobre interrupcions de l’embaràs se situa entorn als 29 anys i des d’aquest dijous Salut posa en marxa els test ràpids als CAP per detectar infeccions de transmissió sexual

Morell, Pérez i Crespo davant del CAP de Santa Coloma.
Morell, Pérez i Crespo davant del CAP de Santa Coloma. SFGA / JAViladot

El Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD) va atendre durant el 2024 un total de 41 dones, un 17% més que el 2023 (35). Segons ha explicat la llevadora referent del SAAS, Noemí Morell, les consultes sobre avortament suposen el 90% de totes les que atenen. El balanç s’ha donat a conèixer aquest dijous com a prèvia als actes del Dia de la Dona i Salut també ha anunciat que des d’avui es poden fer ja els tests ràpids de detecció d’ITS a tots els CAP del país.

Les consultes sobre avortament es mantenen com les més habituals al SIAD. De fet, representen el 90% de totes les que s’atenen. El 2024 fins a 41 dones van acudir al servei, sis mes que el 2023 (+17%), si bé al SIAD també van resoldre dubtes sobre infeccions de transmissió sexual o sobre planificació familiar. La llevadora Noemí Morell ha indicat que la mitjana d’edat que atenen és "molt diferenciat, però està entorn dels 29 anys”. “Són dones que volen una solució ràpida i com que no saben on anar, demanen aquesta informació i nosaltres els la donem”, explica, assegurant que l’increment de consultes s’atribueix al fet que el SIAD cada vegada és més conegut “i no tenen cap inconvenient ni cap por de trucar o venir per demanar la informació”.

Les visites es fan telefònicament i tot i que hi ha qui dona la seva identitat, altres ho fan de manera anònima. Un cop se’ls ha donat aquesta informació, des d’aquest any passat també s’ofereix a les dones que al cap de dues o tres setmanes d’haver fet tots els tràmits puguin repetir atenció telefònica “per veure com estan i si necessiten alguna cosa més”. Segons Morell, aproximadament la meitat hi accedeixen.

INFECCIONS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL

D’altra banda, la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, ha anunciat que des d’avui els centres d’atenció primària (CAP) ofereixen de forma gratuïta testos ràpids de detecció d’infeccions de transmissió sexual (ITS) que se sumen a les proves que ja es feien de detecció del VIH. Hi haurà detecció, per exemple, d’hepatitis B, hepatitis C i sífilis. Es tracta d’una mesura que s’emmarca en les mesures de prevenció i promoció de la salut sexual i reproductiva. “Avui fem un pas endavant en el pla de salut sexual i reproductiu ambiciós que estem treballant, tot i que encara no tinguem el document”, ha destacat Pérez.

La posada en marxa d’aquesta acció arriba en un context en què aquest tipus de malalties van a l’alça i per tant, es considera que posant l’abast de la població dels testos ràpids també és una manera d’intentar “parar aquesta incidència a l’alça”. “Al final el que busquem és que la població prengui consciència i que per una atenció i detecció precoç hem de ser proactius”, ha remarcat, afegint que “les ITS no trien edat, van molt lligades a l’activitat sexual que un tingui i el risc sexual que un assumeixi quan es té una vida sexual activa”.

Hi pot accedir qualsevol resident al país, però en el cas dels menors de 16 anys hauran d’anar acompanyats del tutor legal i caldrà que signin el consentiment per fer les proves. Pérez ha indicat que malgrat que sovint es pensa que l’afectació és només entre els joves, la realitat és que també hi ha incidència entre persones de 40, 50 o 60 anys.

De la seva banda, la infermera d’atenció primària del SAAS, Maria Crespo, ha indicat que a banda de fer el test es vol dur a terme, també, una tasca “d’acompanyament i assessorament i aprofitar la visita per fer educació sexual i prevenció”.

En cas de detectar un resultat positiu es deriva al pacient a medicina interna per fer proves complementàries de confirmació del diagnòstic i començar el tractament i un seguiment clínic.

Comentaris

Trending