Els centres comercials deixen de prendre la temperatura i reforcen la higiene de mans

L’informe de l’Agència de Protecció de Dades ha fet efecte i els establiments se centren en assegurar-se de l’ús de mascareta i guants per part dels clients i tenir l’aforament sota control

Un rètol a l'entrada d'un establiment que alerta que cal higienitzar-se bé i dur guants.
Un rètol a l'entrada d'un establiment que alerta que cal higienitzar-se bé i dur guants. Toni Solanelles

La nota informativa -o el que és el mateix, l’informe jurídic- fet públic aquesta setmana per l’Agència de Protecció de Dades (Apda) relatiu a la presa de temperatura a l’entrada dels establiments comercials i d’altra índole ha fet un efecte immediat. Els centres comercials -sinó tots la immensa majoria- que empraven aquesta tècnica de control d’accés per evitar eventuals contagis de coronavirus ho han deixat de fer. Ni emparant-se al dret reservat d’admissió.

El que sí que han fet els centres comercials i altres establiments operatius -i també el que estan preparant en vista a la reobertura d’aquest dilluns la immensa majoria de locals- és reforçar les mesures d’higiene exigides, sobretot quant a les mans. Alhora, els operaris dels centres o els vigilants de seguretat contractats a l’efecte s’asseguren més que mai que els clients portin posada correctament la mascareta i es posin també els guants que subministra el propi establiment.

En d’altres locals, especialment els que obriran a partir de demà, el que es disposa és hidrogel alcoholitzat a l’entrada per tal que els clients es netegin bé les mans, tan a l’entrada com, si escau, a la sortida. Per norma general també hi ha un control més o menys estricte de l’aforament per evitar aglomeracions que facilitin l’eventual transmissió del virus.

Una 'pistola d'infrarrojos' per prendre la temperatura.

Relacionat

Prendre la temperatura a l’entrada d’un local és il·legal

L’APDA va fer públic dijous un informe en què deixava clar que prendre la temperatura com a criteri per permetre l’entrada o no als establiments era il·legal, atès que no hi ha cap norma legal que empari aquest control que, s’entén envaeix la intimitat de les persones de manera desproporcionada a allò que es pretén, que és mirar d’evitar contagis. L’agència recordava que la temperatura corporal no és un element clau que permeti saber quin pot estar infectat per la Covid-19 i qui no.

Fins llavors, eren diversos els establiments del país, especialment grans centres comercials, que feien controls de temperatura a l’accés als seus locals amb pistoles d’infrarojos. I que negaven l’entrada dels hipotètics clients que, o bé es negaven a prendre la temperatura o bé mostraven febrícula o febre. El mateix dijous el ministre de Salut va recordar que, efectivament, la temperatura no era un element determinant per detectar infectats i el que cal és garantir una bona higiene de mans i una protecció adequada.

Comentaris (1)

Trending