Benazet afirma que els 34 positius són la base del que hauria sigut un brot més greu en el futur

Salut aposta de forma ferma per incrementar la capacitat diagnòstica i per un equip de fins a 60 rastrejadors que permeti localitzar tots els contactes dels nous contagiats

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una compareixença. SFGA/ C.ESTEVE

34 casos actius de coronavirus detectats els darrers dies. La xifra és important, però pel ministre de Salut no s’ha de considerar del tot negativa pel fet que cap dels pacients pateix conseqüències greus. Al contrari, hi ha molts asimptomàtics. Per a Joan Martínez Benazet, el que s’està aconseguint és “diagnosticar el que no vam ser capaços al març” i s’està localitzant “la base” fet que ha de permetre evitar que “creixi” cap a una situació més greu. En aquest objectiu treballa un equip de 38 rastrejadors, dels quals 15 activats, una plantilla que es vol incrementar fins als 60 en poques setmanes.

Des del Govern es vol enviar un missatge de calma, tot i els positius de Covid-19 detectats els darrers dies, amb cinc més entre dilluns i aquest dimecres. El missatge és clar: cal mantenir al màxim les precaucions (la tripleta formada per la neteja de mans, la distància social i la mascareta) però sense perdre els nervis per una situació epidemiològica que dista molt, asseguren, de la que es va viure al març.

El Govern remarca la gran capacitat de fer proves, siguin PCR o TMA; 4.200 en tot el juliol, mil de les quals des del passat dijous

Un exemple l’ha posat Benazet amb un dels darrers casos detectats: el d’una infermera del servei d’urgències. Assegura que no es tem que arran d’aquest positiu el virus s’hagi de tornar a dispersar entre un personal sanitari que “ha après molt a protegir-se”. Així, ha explicat que la dona “té pocs contactes familiars i dins del món sanitari perquè ha pres les mesures de protecció, també dins de l’hospital”.

El ministre ha atribuït els casos detectats els darrers dies a “la cua del gran brot pandèmic que hem tingut” i ha apuntat que es deuen especialment al fet “d’haver obert abans d’aixafar de tot la corba”. També ha volgut remarcar que l’origen de tots ells no es troba directament a Andorra sinó en persones que havien estat uns dies a l’estranger a zones on s’han viscut rebrots. I, a la vegada, ha posat en relleu que “la gran majoria de casos són lleus, la meitat, asimptomàtics”. Per tant, per ara, “des d’un punt de vista de salut no ens preocupa excessivament; ara no tenim pacients ingressats”.

I, malgrat aquest missatge de calma, Salut té clar que cal anticipar-se al que pot venir en el futur. En dues vies. La primera, la capacitat diagnòstica. Ara, ha assegurat el ministre “diagnostiquem el que no érem capaç de fer al març”. Per tant, “veiem la base i podem evitar que creixi i faci formes més greus”. Per això, ha volgut treure pit del nombre de proves PCR o TMA realitzades al llarg d’aquest mes: 4.200, de les quals mil des del dijous. Un espai especialment actiu és l’Stop Lab de la caserna de bombers, amb 631 aquests darrers dies. I la idea és que es pugui arribar a 250 diàries aquesta mateixa setmana.

Actualment estan actius 15 rastrejadors, però hi ha capacitat de posar en marxa fins a 38 i es vol ampliar la capacitat a 60

La segona via és la detecció dels contactes dels nous positius. I per això la clau està en l’equip de rastrejadors. Actualment, “tenim 38”, dels quals quinze activats i la resta preparats per si fa falta que es posin en marxa. Per ara, “de sobres”, afirma Benazet, tot i que “hem fet una crida al col·legi d’infermeres i SAAS per tenir un total de 60 que es puguin activar segons les necessitats”.

Entre ells, hi ha personal del mateix ministeri de Salut, tant d’epidemiologia com d’altres àrees que van ser formats durant els pitjors moments de la crisi sanitària però també membres del servei d’immigració o enquestadors del Centre de Recerca i Estudis Sociològics, metges i altres perfils sanitaris com ara veterinaris o biòlegs.

Dues vies claus per afrontar el futur on el risc d’un “brot més violent” existeix. “L’objectiu és romandre oberts i fer la vida el més normal possible amb les limitacions que coneixem”, ha indicat el titular de Salut, que ha recordat que “tancar-nos de nou tindria greus conseqüències”.

Un instant de la roda de premsa en la qual s'han actualitzat les dades sanitàries.

Relacionat

Cinc contagis més de coronavirus eleven a 34 els pacients actius

Comentaris (3)

Trending