Aturades les proves d’una de les vacunes anticoronavirus que Andorra volia aconseguir

La farmacèutica AstraZeneca i la universitat d’Oxford han suspès temporalment la investigació després que un dels voluntaris hagi sofert una “malaltia inesperada” que ara cal determinar si és o no conseqüència del medicament

La vacuna del coronavirus centra ara molts esforços internacionals.
La vacuna del coronavirus centra ara molts esforços internacionals.

La farmacèutica AstraZeneca ha anunciat la suspensió temporal de les proves de la vacuna contra el coronavirus que estava desenvolupant conjuntament amb la Universitat d’Oxford. El motiu és que un dels voluntaris a qui se li havia inoculat el fàrmac ha desenvolupat una reacció adversa no esperada i, ara, cal determinar si és culpa o no del medicament. Aquest projecte és un dels que estan més avançats i era una de les grans apostes de la Unió Europea, que té un acord per comprar dosis per a tots els Estats membres, una part de les quals hauria d’arribar a Andorra gràcies a les gestions que es realitzen amb Espanya i França.

El projecte estava força avançat i ja s’estaven fent proves amb voluntaris, un dels quals ha desenvolupat “una malaltia inesperada”. Davant d’aquesta situació, la farmacèutica ha optat per aturar el procés, a l’espera d’investigar si la reacció es deu a la vacuna. El portaveu de l’empresa, Michelle Meixel, ha volgut treure ferro a la situació, tot indicant que es tracta d’una acció “rutinària” en aquest tipus d’investigacions. A la vegada, ha remarcat que el fet que la persona hagi desenvolupat una dolència no implica que sigui culpa del fàrmac.

L’empresa assegura que la decisió és “rutinària” en aquest tipus d’investigacions i que la reacció no necessàriament ha de ser causada pel fàrmac

La vacuna d’AstraZeneca i Oxford es troba a la fase 3. És a dir, s’està testant en milers de persones en diferents parts del món. Els resultats dels dos primers estadis havien estat prometedors. En concret, en l’assaig amb més de mil voluntaris sans es va detectar que generava una forta resposta immune sense provocar efectes adversos greus.

Per això, la Unió Europea havia signat un acord que assegurava als països comunitaris disposar de 300 milions de dosis a repartir entre els Estats i que podrien estar disponibles el desembre. Fa uns dies, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va confirmar que es treballava tant amb els seus homòlegs d’Espanya com amb els de França perquè Andorra pogués rebre una part d’aquest subministrament. De fet, fonts de l’executiu de Madrid van donar per fet que ja hi havia un acord tancat.

Proves amb un prototipus de vacuna.

Relacionat

Espanya servirà de palanca perquè Andorra tingui accés a les vacunes anti-Covid de la UE

Tot i això, cal tenir en compte que aquest és només un dels fronts en què treballa Govern per garantir l’arribada de vacunes contra la Covid-19. També, per exemple, es participa en la comissió Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que controla diversos projectes científics.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending