Espanya servirà de palanca perquè Andorra tingui accés a les vacunes anti-Covid de la UE

Els ministeris responsables de la sanitat de tots dos països han arribat a un acord per tal que una petita part de les dosis del laboratori d’Oxford que li corresponguin a l’Estat espanyol es traslladin al Principat

Proves amb un prototipus de vacuna.
Proves amb un prototipus de vacuna. ARXIU

Una petita part de les dosis de les vacunes anti-Covid que a Espanya li corresponguin com a membre de la Unió Europea (UE) es destinaran a Andorra. Així ho han acordat els responsables ministerials de l’àmbit sanitari en el marc d’un acord una mica més ampli i sobre el qual encara no se n’han donat detalls concrets. Sí és clar que Espanya serà la palanca a través de la qual el Principat podrà disposar de les primeres vacunes, probablement a final d’aquest any, per fer front al coronavirus.

La UE està treballant per abastir els seus territoris i es calcula que a final d’aquest any estarà disponible la primera vacuna, que hauria de ser aquella amb la qual està treballant el laboratori d’Oxford, atès que és la que està més avançada. Andorra està treballant en diversos fronts per tal de mirar de garantir-se el subministrament de dosis de les diverses vacunes que es demostrin efectives per pal·liar o evitar el virus pandèmic.

El Principat està integrat en la comissió Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al tomb de la qual hi ha diversos projectes científics que tenen per objectiu tirar endavant vacunes anti-Covid. Però per accedir a les dosis que corresponen a la UE d’altres projectes ha de treballar en acords bilaterals com per exemple el que s’hauria assolit amb Espanya, segons que han confirmat fonts properes al ministeri de Sanitat espanyol.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estat molt més prudent que les fonts espanyoles consultades i només ha reconegut converses que sembla que van a bon port. I no només converses amb Espanya; també amb França. “Hi ha un diàleg obert amb tots dos països, que estan sent molt generosos amb nosaltres”, ha indicat el titular de Salut, que ha reiterat que hi ha “una excel·lent col·laboració”. En tot cas, i en proporció, el plantejament seria que el Principat pugui rebre la mateixa quantitat de vacunes que rebran els estats membres de la UE.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending