Atida continua treballant perquè es faci efectiu el reglament de donació d’òrgans

L’associació, que ha renovat la seva junta directiva, busca arribar a un acord amb Catalunya per habilitar un servei que pugui acudir al país i fer l’extracció

La nova junta directiva d'Atida.

A Andorra donar òrgans continua sent una missió impossible, i no és perquè l’Associació de Trasplantats i Donants (Atida) no hi treballa. Abans de la pandèmia es va començar a parlar d’un reglament que podria fer efectiva la llei que s’havia posat en marxa. Però amb la Covid-19 es va paralitzar tot i així continua, encallat. Ara que l’associació ha renovat la seva junta directiva continuaran impulsant que es porti endavant aquest projecte i, a més, buscar un acord amb Catalunya perquè un cos especialitzat pugui actuar al país.

Atida ha presentat la seva nova directiva. Així, Nuria Gras deixa de ser la presidenta i assumeix el càrrec Toni Gamero, que fins ara havia estat a la vicepresidència. Així mateix, també el càrrec de tresorer ha passat a estar a mans de Celine De Barros. Aquests canvis, però, no suposaran una modificació integral dels objectius de l’associació, ha assegurat Gamero. De fet, el projecte principal continua sent que les donacions a Andorra puguin ser efectives. Bàsicament, que es puguin portar a terme.

La llei del donant existeix, i afecta a tota persona que no sigui contrària, “però actualment no hi ha els reglaments ni els protocols de com actuar en cas que ara mateix tinguéssim una persona que pogués ser-ho”. Per tant, mai no es podria fer efectiva. Aquest reglament estava dintre d’un calendari acordat amb salut, i que tenia un termini per fer-se de dos anys, i que va vèncer al desembre passat. “Entenem que la pandèmia ha estat i és prioritària, però necessitem portar endavant aquest projecte”, ha indicat Gamero, “les intencions hi són, quan es farà, no ho sabem”.

Un dels objectius que s’han fixat a Atida està el fet d’aconseguir una solució, encara que sigui temporal. Aquesta passaria per comptar amb un cos especialitzat en l’extracció d’òrgans de Catalunya, que es trasllada cap als hospitals més menuts quan hi ha algun requeriment. “Hem de veure si hi ha alguna possibilitat que aquest cos, que està a menys de 300 quilòmetres, en cas que aquí hi hagués alguna persona que pogués ser donant, pogués acudir”, ha explicat Gamero. Però, això clarament portarà temps i motla burocràcia. Per tant, assegura que “hem de tenir molta tranquil·litat”.

De moment, el que tenen segur des de l’associació és que continuaran fent totes les accions que estiguin en la seva mà. Pròximament, es té preparada una exposició anomenada ‘Històries per viure’, de la fotògrafa Chiqui Novis. A les diverses imatges es poden veure persones trasplantades al Museu Carmen Thyssen, “és una forma de mostrar aquesta visió”. A més, es continua treballant amb la donació de medul·la òssia, l’única que és possible actualment a Andorra. L’any passat es va tancar amb uns 500 inscrits a la plataforma.

L’únic que es busca a Atida és visibilitat, però, també, tornar el favor. Que d’igual manera que els trasplantats del país han rebut els òrgans de fora, des d’altres països també els puguin rebre d’Andorra. “Sabem que som com un poble, és difícil buscar una solució”, ha assegurat Gamero, “però el que és cert es que estem en deute”.

Etiquetes: