Assandca denuncia la “manca d’implicació política” per combatre el càncer

L’associació, que acabarà tancant un acord amb un privat pel seu nou local al carrer de l’Alzinaret, recorda la fallida unitat de radioteràpia, la manca de dades sobre els casos reals al país o el retard amb els nous programes de cribratge

Sarabia parla amb les cònsols de la Massana davant l'estand de la plaça de les Fontetes.

“Si agafem les dades d’Espanya i França, hauríem de tenir uns 400 casos anuals. Si ho fem amb el coeficient de l’OMS, podrien ser 800”. Però, tot aproximatiu. Sense certesa. Així ho ha posat en relleu el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), que ha lamentat “la falta d’implicació política al país” per combatre contra aquesta malaltia. Als exemples de la manca de dades i de la unitat de radioteràpia promesa i després descartada, se suma ara el fet que, finalment, l’entitat ha acabat tancant un acord amb un privat per tenir local.

Sarabia no ha amagat el seu enuig, especialment amb Salut, aprofitant, justament, la celebració del Dia Mundial contra el càncer de mama. Oficialment, al país se n’han diagnosticat vuit enguany, tots a través del programa de detecció precoç. La realitat, però, és que el nombre de casos és molt superior, com ha posat en relleu el màxim responsable d’Assandca. I això amb tots els tipus d’aquesta malaltia, ja que “en 9 anys han estat incapaços de presentar una estadística amb cara i ulls”.

L’entitat afirma que, seguint les ràtios d’Espanya o França, al país hi hauria uns 400 nous casos de càncer anuals; 800 si es fan servir els criteris de l’OMS

I, en canvi, per prendre decisions, “calen xifres”. Així els va manifestar el doctor Raimon Miralbell en la reunió mantinguda ara fa uns mesos. Una trobada on “ens va venir a dir que ell havia vingut a muntar la unitat de radioteràpia i ara ens ha de convèncer que no és necessària”. Sarabia, justament, ha lamentat l’incompliment d’aquesta promesa feta a l’anterior legislatura i que incorporava el programa electoral de Demòcrates.

“Fa quatre anys votàvem perquè havíem de tenir-la i ara ens diuen que no i sense cap explicació”, ha apuntat. Des d’Assandca, es reclama, justament, “dades” per poder valorar si renunciar a aquesta infraestructura és o no correcte. Tot i això, recorden que una instal·lació d’aquesta mena podria donar servei també a pacients de les regions veïnes. “Quan hi parles amb els de la Seu, et diuen que tenen només a la ciutat entre 60 i 90 casos nous cada any”, explica Sarabia.

Per tot això, considera que “falta implicació política” en aquesta lluita. No és tant que “faltin elements” com que “no hi creuen”. I hi posa un altre exemple: el retard en els anunciats però encara sense funcionar programes de cribratge pel càncer de còlon, el de pròstata o el de retino-blastoma. “Fins ara, l’excusa de la pandèmia ha servit per a tot”, denuncia.

Assandca també s’ha cansat d’esperar a tenir un nou local cedit per alguna institució pública. El pla era anar a les dependències que el comú d’Andorra la Vella ha d’adequar a l’edifici de les Columnes, però els terminis van massa llargs. Per això, s’ha optat per tancar un acord amb un privat. A finals d’any s’espera poder oficialitzar que la nova seu de l’entitat s’ubicarà al carrer de l’Alzinaret.

La nova seu d'Assandca, ja retolada.

De fet, la retolació ja hi és. Ara, però, falta tancar l’acord. Entre altres coses, quina serà la fórmula. No es descarta comprar el local, d’uns 150 metres quadrats.

RECURSOS A LA MASSANA

Sarabia ha fet aquestes declaracions des de l’estand que Assandca ha instal·lat aquest dimecres a la plaça de les Fontetes. Allà, el comú també ha aprofitat per fer promoció dels recursos que posa a disposició de les afectades pel càncer de mama, com ara el banc de perruques o les sessions de reiki i sofrologia. Al llarg dels darrers anys, s’haurà atès més de 30 persones.