Assandca demana millorar el suport a les famílies de nens amb càncer

El president de l’entitat avisa que la cobertura de la CASS és a vegades insuficient i, sobretot, lamenta que, en cas de no superar la malaltia i perdre la vida, els pares s’han de fer càrrec de la repatriació del cos

El president d'Assandca, Josep Saravia.
El president d'Assandca, Josep Saravia.

El càncer infantil afecta uns quatre nens a Andorra cada any. Almenys aquest és el càlcul que es fa des d’Assandca, l’entitat que aplega els afectats per aquesta malaltia al país. El seu president, Josep Saravia, apunta que hi ha aspectes que, al seu entendre, cal afinar per donar suport a les famílies que han d’afrontar un cop tan dur com un diagnòstic a un menor d’aquesta patologia. Especialment, pel que fa a una hipotètica, en el pitjor dels casos, repatriació del cos de l’infant.

Igual que succeeix amb el càncer per adults, la xifra d’afectats no deixa de ser una aproximació. “Si no en tenim pels grans, encara menys de nens”, apunta Saravia. El que queda clar és que, en tots els casos, quan hi ha aquest diagnòstic, el pacient ha d’anar a tractar-se a fora. Principalment a l’hospital de Sant Joan de Déu. “Govern parla d’un o dos pacients l’any; nosaltres pensem que en són més, tres o quatre. Afortunadament, no es dona molt”, indica.

“Si no som capaços de donar un servei al país, hem d’assumir les conseqüències”, argumenta Saravia a l’hora de reclamar que es cobreixi el cost de tornar al Principat el cadàver d’un infant que no hagi superat la malaltia

Però, de casos, n’hi ha. I les famílies que han d’afrontar un tractament no ho tenen fàcil. Per exemple, les pràctiques tipus quimioteràpia o radioteràpia s’han de fer a l’estranger i, lògicament, cal que com a mínim un dels progenitors acompanyi el menor. “El normal és que hi hagi un temps que el nano estigui a l’hospital o que hi hagi d’estar a prop. Per tant, cal buscar un pis i això ja comporta un cost perquè no pots tornar a Andorra”, explica Saravia.

En aquest sentit, ajuda el fet que els habitatges tutelats creats per fundació com Ronald McDonalds. “Els pares andorrans poden accedir-hi com si fossin nacionals espanyols”, remarca, tot lamentant que, en canvi, “des del Principat no es dona una compensació”.

També alerta que la cobertura de la CASS, en alguns casos, és insuficient. “Només cobreix les despeses del nen i d’un acompanyant, però no dels dos pares. 32 euros per dia. No és molt perquè després hi ha una sèrie de costos addicionals”, remarca. En aquest sentit, ara mateix hi ha la borsa de diners aconseguida via el sopar solidari i una campanya que es va impulsar des d’Andbank. Actualment, uns 20.000 euros. Avisa Saravia, però, que “són finits; quan s’acabi, caldrà buscar altres iniciatives”.

Un aspecte on des d’Assandca es considera que cal millorar és “si el nano, malauradament, no ho supera, la repatriació del cos va a càrrec de la família”. Un aspecte que “hem de solucionar”, ja que “si no som capaços de donar un servei al país, hem d’assumir les conseqüències”. Saravia recorda, en aquest sentit, un cas “en el qual Afers Socials es va fer càrrec del 50% perquè la mare rebia ajudes però el pare estava separat i li van fer pagar”.

A curt termini, l’entitat es planteja iniciar accions de “sensibilització” als col·legis. “Ajudar-los per si mai perden un company”, apunta el president de l’associació. El que sí valora positivament és el fet que ja hi hagi el projecte de cribratge de retinoblastoma en els infants.

Justament, aquest 15 de febrer se celebra el Dia Internacional contra el Càncer Infantil. Assandca instal·larà durant la jornada un estand a la plaça de la Rotonda. L’objectiu és recollir fons per a la investigació d’aquesta malaltia, a través de la iniciativa solidària ‘polsera candela’.

Etiquetes

Comentaris

Trending