Assandca confia a tenir el registre tumoral de forma gairebé immediata

L’exministre de Salut, Albert Font, es va comprometre amb l’associació en realitzar la tasca de forma ràpida i amb dades força completes amb pacients que s’han tractat a Andorra i fora

L'AGREDIT A SORNÀS VA HAVER D'ESTAR UNS DIES A L'HOSPITAL.
L'AGREDIT A SORNÀS VA HAVER D'ESTAR UNS DIES A L'HOSPITAL.

El registre tumoral hauria de ser una realitat ben aviat. Almenys, així ho considera l’Associació Contra el Càncer (Assandca) i espera que sigui, a més, d’una forma bastant immediata. Qui es va comprometre a tenir-ho en un termini de curs relativament curt va ser l’exministre de Salut, Albert Font, abans de deixar el càrrec. Per tant, la feina ja s’ha començat i l’actual ministra, Helena Mas, hauria d’haver agafat el relleu del compromís. En aquest registre, força esperat, es tindran dades molt completes sobre els pacients que s’han tractat a Andorra i fora.

Abans de les eleccions es va tancar el compromís de començar les tasques per crear, a la fi, un registre tumoral que reculli totes les dades del Principat. Aquesta és una de les principals reivindicacions d’Assandca, perquè suposaria per l’associació una eina clau per seguir treballant els seus objectius. Així ho explica el president, Josep Saravia, que indica que Font els va presentar tot el que s’anava a fer, i que el que se’ls va indicar és que “es tindria immediatament, jo calculo que en uns dos o tres mesos, i això és ja”. Encara no s’han trobat amb l’actual ministra, però s’entén que el compromís es manté i que ja s’estan fent les tasques.

Tasques que Saravia entén que son feixugues, s’ha de fer una recopilació molt exhaustiva per a tenir el que se’ls va assegurar que es pretenia. Concretament, un risc tumoral poblacional similar al que es té als països veïns. Saravia indica que no únicament es recolliran dades hospitalàries, “sinó que s’intentarà retrobar les dades de metges d’Andorra i de fora on els pacients hagin tingut alguna relació amb el país”. Això sí, remarca que “si ho han fet de forma privada i no ho han declarat a la CASS, òbviament no en tindrem constància”.

Per a Assandca tenir aquest registre tumoral, on es recolliran tots els tipus de càncer i la seva incidència, és un primer pas. Però un primer pas força important. “Així es podrà començar a treballar amb dades fiables”, indica Saravia. Evidentment, la feina es valora de forma molt positiva, i s’espera que reafirmi la situació del país, de la qual l’associació té una aproximació. Si no és així, afirma que “lluitarem perquè voldrà dir que no està ben fet, perquè no pot ser que Andorra sigui un país tan especial respecte a l’entorn”. A més, comptar amb aquestes dades serà un suport per a altres reivindicacions gairebé històriques, com la unitat de radioteràpia.

Etiquetes

El cap de Govern, Xavier Espot conversa amb participants a la Cursa de la Dona d'aquest diumenge.

Relacionat

El registre de tumors, ara sí

Comentaris (1)

Trending