Arrenca una de les curses electorals més importants de la CASS

Sobre la taula dels nous membres del consell d’administració de la parapública hi haurà temes tan importants com el dèficit de la branca general o la reforma de les pensions

Rètol de la CASS a la façana de la parapública.
Rètol de la CASS a la façana de la parapública. Toni Solanelles

La reforma de les pensions, dèficit de la branca general, entre molt altres temes sobre la taula, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) dona el tret de sortida a la campanya electoral. Estan citats a les urnes 76.007 persones entre assalariats, pensionistes i empresaris i treballadors per compte propi i un creixement del nombre d'electors del 14,93% respecte als darrers comissis.

Avui arrenca la que pot ser, si no ho és, una de les curses més importants de la CASS pels temes que els nous membres que formaran el consell d’administració tindran sobre la taula, com són el dèficit de la branca general o la reforma de les pensions. Paradoxes de la vida, tot i ser les úniques eleccions en què tothom pot votar, andorrans i no andorrans, i els temes que tracten són les que tenen una participació més baixa. De fet, mirant els darrers comicis, el 2010 va ser el que va registrar un percentatge més alt de participació amb 30,43%, seguit de les del 2018 amb el 28,82% i les del 2014 amb només el 12,98%. Precisament, per contrarestar aquesta baixa participació, des de la parapública, com ha indicat la seva presidenta Montserrat Capdevila, “s’ha fet una campanya de comunicació més exhaustiva”, tant a través dels mitjans com de cartes per tal d’animar a la gent a votar.

A més, per Capdevila, el fet que hi hagi 10 candidatures pel representant dels assalariats ha d’ajudar que la gent també tinguin més interès per les eleccions. Tot i això, cal recordar que aquesta no és la dada més alta, ja que en el 2010 va haver-hi 11. Una xifra que contraresta amb els altres dos col·lectius -pensionistes i empresaris i treballadors per compte propi- que en aquestes eleccions només s’ha presentat una única llista i que coincideixen amb els que ja van guanyar els comissis dels 2018 i, per tant, continuaran en el consell d’administració.

Enguany hi ha 76.007 persones cridades a les urnes, el que representa un increment del 14,93% (9.874 persones) respecte als comissis del 2018 quan hi havia 66.133. De tots ells, 41.600 hauran d’escollir el representant dels assalariats, 16.700 el de pensionistes i els 17.707 restants el d’empresaris i treballadors per compte propi. Si mirem per col·lectius, en els darrers quatre anys el que més creix és el d’assalariats amb 3.761 nous votants, seguit del de pensionistes amb 3.356 i el d’empresaris i treballadors per compte propi amb 2.757.

Tots aquells interessats en votar hi podran fer per dipòsit del dilluns 13 al dimarts 21 de juny, mentre que aquells que s’estimen més fer-ho presencialment podran acudir a les urnes el 22 d’aquest més.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending