Andorra va intentar adquirir vacunes oferint-se com a un lloc per un assaig de fase 4

Benazet explica que es va fer la proposta a Pfizer, Moderna i AstraZeneca per intentar aconseguir vaccins però que va ser refusada per les farmacèutiques i defensa que les vies actualment en marxa són les úniques que donen garanties

Arribada de les vacunes a l'hospital.
Arribada de les vacunes a l'hospital. Toni Solanelles

El Govern va intentar aconseguir vacunes amb un acord amb les farmacèutiques que incloïa la realització a Andorra d’un assaig de fase 4 de l’efectivitat i eficàcia dels vaccins. La proposta es va fer a les tres empreses que, fins ara, tenien ja els fàrmacs aprovats al mercat: AstraZeneca, Pfizer i Moderna. El mecanisme, però, no va ser acceptat per les companyies. Per això, des de l’executiu es continua amb l’actual sistema, defensat per l’executiu, tot destacant que permet fins a tres vies de subministrament.

Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la sessió de control que s’ha celebrat al Consell General. Ho ha revelat en resposta a les preguntes de la parlamentària socialdemòcrata, Susanna Vela. El que ha volgut deixar clar és que, en cap moment, es va rebre cap oferta del govern d’Israel per enviar vacunes. Ara bé, sí que “s’han explorat moltes vies d’adquisició”. El problema, ha remarcat, és que en l’actual situació “la indústria es veu obligada a subministrar-les a través d’organismes com Covax o la Unió Europea”.

El ministre de Salut considera que la vacuna d’AstraZeneca és segura, tot i la decisió de diversos països d’aturar la vaccinació després d’alguns casos de trombosis patits per persones a qui se’ls havia inoculat el fàrmac

Una d’aquestes vies explorades va ser a través d’un oferiment directe a les farmacèutiques. En concret, amb Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Es va proposar, a canvi de les dosis, poder fer “un assaig de fase 4 a Andorra” tot “esgrimint la possibilitat de registrar les dades a través de la història clínica compartida”. Al final, però, no es va acceptar.

Per això, s’ha optat per continuar amb les vies actuals: França i Espanya, mitjançant l’acord de la Unió Europea per proveir països tercers, i Covax. “L’estratègia és aconseguir-les per aquestes vies, que sabem que som productes segurs”, ha apuntat el titular de Salut.

Benazet ha admès que, d’oferiments, “hem tingut molts”. Fins i tot, ha explicat, un que suposava l’arribada d’un milió de vacunes des de la Xina. A la vegada, ha deixat clar que “qualsevol oferta de vacunes ha de tenir una sèrie de requisits, com el certificat de la cadena del fred o de la traçabilitat”. I és que, “sense aquestes garanties, no es pot comprar, perquè no pots afirmar que sigui segura i protegeixi”.

El ministre també ha defensat la vacuna d’AstraZeneca davant la decisió de Dinamarca o Suècia d’aturar la vaccinació amb aquesta marca després de l’aparició de trombosis en algunes de les persones a qui s’havia inoculat el fàrmac. “Hem d’entendre que la malaltia trombòtica pulmonar és la causa més freqüent de mort sobtada en persones d’edat mitjana. Els experts diuen que no hi ha una relació causa i efecte amb la vacunació, sinó que hi ha la mateixa incidència que es produiria amb població no vacunada”, ha indicat.

Comentaris (9)

Trending