L’aixecament del tancament de bars podria requerir baixar els contagis a uns 50 al dia

Benazet assegura que “encara és aviat per definir-nos” però dona a entendre que les dades han de millorar encara molt per retirar la mesura, entre altres baixant “bastant” per sota 1 una taxa de reproducció ara a 1,15

Benazet, durant la roda de premsa.
Benazet, durant la roda de premsa. SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no s’ha volgut pronunciar amb rotunditat sobre quina pot ser, a finals de setmana, la decisió sobre l’allargament o no de les mesures restrictives per frenar l’expansió del coronavirus, en especial el tancament dels bars i les limitacions horàries als restaurants. No ha amagat, però, que la situació encara ha de millorar molt perquè es permeti la reobertura. En concret, ha indicat que la taxa de reproducció ha de baixar “bastant” per sota 1 i, pel que fa als pacients diagnosticats diàriament, situar-se sobre els 50.

El titular de Salut ha preferit “ser prudent” i no avançar “cap opinió al respecte”, ja que “encara és aviat per definir-nos”. Tot i això, sí que ha apuntat algunes condicions que, al seu entendre, s’haurien de complir, almenys pel que fa a les dades sanitàries. I una d’elles seria tenir una taxa de reproducció “bastant” per sota de l’1.

Amb els pacients diagnosticats al llarg del cap de setmana, aquesta se situa ara en un 1,15. Cert, considerablement inferior a la de fa una o dues setmanes, quan es va decidir tirar endavant les mesures restrictives. I cert, també, encara per sobre 1.

Una altra condició fa referència, justament, al nombre de casos detectats diàriament. Amb els 246 del cap de setmana, s’estaria al voltant de la vuitantena per jornada. Benazet ha explicat que “per tenir una capacitat adequada de rastreig, hem d’estar unt temps baixant el nombre de pacients diaris; a menys de 50 al dia”. El titular de Salut ha argumentat que, malgrat l’elevada capacitat diagnòstica del país -11.000 proves per cada 100.000 habitants, ha destacat-, “més de 100 casos diaris és difícil de gestionar”.

Una barra precintada.

Relacionat

Vuit dies més de restriccions en bars i restaurants

El ministre ha volgut defensar una altra vegada la necessitat del tancament de bars i les limitacions horàries als restaurants. “Sé que el seu personal ha actuat bé i, majoritàriament, no s’han infectat, però els clients ens relaxem i interaccionem amb altres persones”, ha manifestat, tot recordant que “a gairebé tots els països del món s’ha detectat que és un punt feble i s’han pres decisions”.

Pel que fa a altres dades, Benazet ha apuntat que la incidència total acumulada és de 4.570 casos per cada 100.000 habitats. Ha admès que “és de les més altes del món” però ha recordat que l’elevat nombre de tests fa que “ens acostem més a la realitat que altres països”. També és alta la dada de nous contagis les dues darreres setmanes: 1.679 per cada 100.000 habitants. “La realitat és que podem tenir el mateix nombre d’infectats que una gran ciutat d’Europa, però, en fer 11.000 proves, en diagnostiquem més”. De fet, ha volgut llançar una pregunta a l’aire: “Si féssim 11.000 test per 100.000 habitants a alguna d’aquestes ciutats que tenen 400 o 500 les dues darreres setmanes, què passaria?”.

Comentaris (3)

Trending