“A Andorra estem en 6 infermeres per cada 1.000 habitants, per sota la mitjana europea que és de 9”

En el seu dia reclamen tenir la professió regulada al país i que se'ls reconegui i valori la tasca que duen a terme dia a dia i que la pandèmia ha realçat

Un sanitari treballant en un box de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Un sanitari treballant en un box de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Avui és el dia internacional de la infermera i el col·lectiu ha aprofitat per reivindicar els seus drets i que es dignifiqui la professió. La pandèmia només ha fet que emfatitzar la importància del seu paper dins de la cadena d'assistència sanitària.

Les infermeres i els infermers estan aprofitant el seu dia per reivindicar que se'ls reconegui el paper que duen a terme en el seu dia a dia. En aquest sentit, la presidenta del col·legi professional del país, Isabel Vallejo, ha insistit en la necessitat de “regular sí o sí la professió” i de dimensionar de forma adequada el personal necessari. En aquest sentit, ha posat en relleu que “aquesta marca 9 infermeres per cada 1.000 habitants i aquí estem a 6. Hi ha una manca d'infermeria”, ha lamentat.

De fet, cap de les dues reivindicacions és nova, però la pandèmia ha fet ressaltar la problemàtica. D'una banda, fa anys que treballen perquè la professió estigui regulada, però fins ara no s'ha aconseguit i, enguany, “ens hem ficat més fortes” perquè hi hagi un text legislatiu. D’altra banda, la Covid 19- només ha fet ressaltar aquesta manca de personal i que “anéssim molt sobrecarregats de feina. Infermeria s’ha hagut de reinventar”, ha puntualitzat Vallejo, que ha assegurat que “ens ha esgotat i és quan hem dit prou”.

Precisament, la crisi sanitària els ha fet “reflexionar”. “Hem de replantejar les necessitats reals que tenim en el país, fer formacions, replantejar on ens fa falta més infermeres i el perquè”. Per Vallejo “amb més infermeres es poden fer moltes coses: es poden adaptar programes de salut de prevenció a la universitat i a molts altres llocs”.

Aquest any la celebració del dia internacional de la infermera es basa en “tallers i sessions orientats, no només als professionals actius, sinó als estudiants que estan començant en la professió”. A més, el consell internacional d’infermeria ha tornat a escollir com a lema Liderar, “liderar infermeria per obtenir una societat més saludable”, ha afirmat la presidenta del col·legi i és que és aquest col·lectiu professional el que més contacte té amb el pacient. “La infermeria ha d’estar en qualsevol política de salut, no només a Andorra, sinó a tot el món”, ha sentenciat.

 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending