Salut canvia de criteri i comunicarà els resultats després del primer test per frenar la desafecció 

Les reticències a entregar les dades de la primera prova tenen més a veure amb el fet de garantir-se que la ciutadania acudeix a la segona tongada d’exàmens d’anticossos

Realització d'un dels tests al parc central dels bombers.
Realització d'un dels tests al parc central dels bombers. C. ESTEVE / SFGA
Salut ha decidit donar "informació preliminar" sobre els resultats dels tests d’anticossos just després de cadascuna de les analítiques tot i que les dades que es comuniquin no seran "concloents". És una de les mesures per intentar frenar algunes de les moltes crítiques que les proves que s’obriran dilluns a tota la ciutadania estan generant i per mirar d’evitar una possible desafecció a aquests exàmens que des de l’administració es consideren “cabdals” per poder establir el full de ruta precís per al desconfinament.

Els tests estan aixecant molta més polseguera del que el Govern es podia pensar almenys a l’inici i s’estan mirant d’adoptar mesures per mirar de tranquil·litzar la població i reduir el rebuig que, almenys en alguns sectors, estan causant. Una part d’aquesta oposició té a veure amb les garanties mèdico-legals, encara que, certament, també hi ha dubtes sobre la fiabilitat de les proves i el fet que uns aparcaments públics, per citar un altre element, sigui el lloc més adient per dur a terme unes analítiques d’aquesta tipologia.

El BOPA ha publicat un seguit d'avisos i decrets que donen cobertura al cribratge d'immunitat: hi haurà d'haver un consentiment informat previ i un conveni amb els voluntaris, per exemple

Una part d'aquests neguits es mirarà de resoldre a través del lliurament d'un consentiment informat en el moment de fer-se les proves que el ciutadà haurà de signar. El BOPA ha publicat aquest dimecres diferents avisos i decrets que donen cobertura legal a l'operatiu dels tests. És una cobertura, però, molt tènue perquè a dret a llei, un avís no té cap mena de validesa. I aquí pot raure algun problema si mai hi ha algun debat legal. Entre la documentació associada als decrets publicats hi ha el protocol de funcionament dels tests. Hi ha decret però el protocol no serà publicat fins demà. També s'ha d'establir un conveni amb els voluntaris, conveni que suposadament se'ls explicarà durant la formació que han de dur a terme dijous i divendres en el marc dels tests als quals s'hauran de sotmetre.

En relació amb la comunicació dels resultats, fins aquest dimecres els responsables del ministeri i els promotors de la campanya científica havien mantingut molt vehement que no es lliurarien fins després del segon test -amb excepcions, com per exemple quan la primera punxada evidenciï que el ciutadà testat pot ser en aquell moment un malalt actiu de coronavirus- perquè l’informe analític no és complet si no s’hi sumen les dues fases. Tot i que això no deixa de ser en part així -com més tests es realitzen, més fiabilitat i més es pot estudiar l’evolució de la malaltia-, la realitat última és que es volia garantir poder fer dos tests a cadascun dels ciutadans.

I el temor és que en funció de com vagi tot plegat, pot ser després de la primera prova, amb els resultats ja a la mà, porti l’esmentat ciutadà a ja no voler fer-se la segona punxada. El disseny de la prova no és senzilla -ni científicament ni logísticament- i tot plegat està comportament dubtes i malestar.  Per calmar els ànims s'ha canviat el criteri i, en certa manera, s'ha cedit al que algunes veus demanaven, com ha vingut a reconèixer el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, implícitament. El ministre ha deixat clar que l'analítica "no serà concloent fins a efectuar-se el segon test" però que tot i així es donarà una "informació preliminar" després de la primera prova. 

Martínez Benazet ha explicat que s'ha volgut escoltar els que demanaven saber els resultats d'immediat però "no seran concloents fins efectuar-se el segon test"

La realitat és, però, que es pot donar la mateixa informació després de la primera prova com de la segona. Si es tenen o no immunoglobulines del tipus M, que són indicatives que la malaltia pot estar activa; i si es tenen o no immunoglobulines del tipus G, que vol dir que el cos ha fabricat (o no) anticossos. El ministre ha indicat que després de valorar-ho amb els responsables del dispositiu s'ha acordat trametre les dades obtingudes després de cadascun dels tests.

Entre altre coses, de l'avís i decrets publicats en ressurt, per exemple, que es deixa clar que "l’obtenció d’un resultat indicatiu d’infecció comporta l’obligació de seguir, per part de la persona afectada i dels contactes que determini el ministeri de Salut, les mesures que resultin necessàries, inclòs l’aïllament domiciliari, d’acord amb la Llei general de sanitat i la Llei 20/2017". L'obligatorietat establerta via un avís pot ser legalment molt qüestionable. I també es diu que "aquesta mesura d’aïllament pot generar la tramitació de la prestació econòmica d’incapacitat temporal per a persones en situació d’aïllament per motius epidemiològics en les condicions previstes en la normativa vigent". El verb poder és de possibilitat i en el marc dels avisos i decrets no es deixa clar quan sí que donaran dret i quan no.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending