Salut consulta el Comitè Nacional de Bioètica per com s’hauria d’actuar en cas de saturació

Les recomanacions aniran en línia amb les adoptades en els països veïns -prioritzar els pacients amb més possibilitats de recuperació- però el ministeri espera no haver d’arribar a l’extrem

-
-
El Comitè Nacional de Bioètica ja ha estat consultat per les autoritats sanitàries sobre com caldria actuar en cas de saturació de les unitats de cures intensives (UCI) i de manca d’equips de ventilació mecànica. Segons les fonts consultades, l’esmentat organisme, que va renovar parcialment els seus integrants el febrer passat, ja hauria emès un informe responent a les dues preguntes concretes que se li han fet, a les dues situacions plantejades. Les respostes són del tot confidencial.

Fonts properes a l’esmentat comitè, però, han assegurat que les recomanacions fetes aniran en línia amb les adoptades pels experts dels països veïns. Els metges intensivistes i internistes de l’Estat espanyol, per exemple, amb l’aval o acord tàcit dels comitès d’ètica corresponents, han inclòs en el seu pla de contingència que en cas de saturació es prioritzaran aquells pacients que presentin, per motius mèdics, més possibilitats de recuperació.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha admès la consulta al comitè esmentat, sense donar cap més detall atès que “es un tema delicat, molt difícil, molt complexe”. El titular de la cartera ha advocat perquè “no haguem d’arribar a aquesta situació” i, en conseqüència, no haver de destriar. Sense voler dir que és una decisió que s’hagi adoptant al Principat, Martínez Benazet ha deixat dit que a Espanya s’aplica, en casos extrems, de no ventilar persones de més de 80 anys.

El Comitè Nacional de Bioètica és el que ‘respon’, entre altres qüestions, interrogants d’ordre global que lliguen el món de la medicina, la biologia i l’ètica. Fa recomanacions globals sobre com actuar en casos límit. Encara hi ha un altre organisme, el Comitè d’Ètica Assistencial, que en aquest cas intervé només davant de consultes concretes i individuals dels professionals sanitaris. Aquest segon òrgan respon, també de forma confidencial, només sobre les concrecions del cas individual pel qual se sol·licita la seva intervenció.

Des d'aquesta matinada, aproximadament, i fins al proper 3 d'abril s'espera el pic més gran de contagis per la qual cosa el confinament encara hauria de ser més 'agressiu'

Des d’aquesta nit i fins el proper 3 d’abril es treballa amb l’escenari que s’entra en l’etapa de pic. És quan, si les previsions són encertades, més casos podrien aparèixer i, per tant, més hauria de patir el sistema. Més encara: també és quan hi haurà més risc de contagi perquè més persones efectivament infectades hi haurà. És, doncs, quan el confinament encara ha de ser més estricte i s’ha de mirar d’evitar de sortir de casa de totes totes.

Si aquesta fase es passa de forma raonablement bé, les properes setmanes s’hauria d’estabilitzar la situació, apareixent casos però d’una forma menys exponencial i, posteriorment, s’hauria d’anar baixant. Ara per ara, en cap cas es pot dir que hi ha un aplanament de la corba atès que com ha reconegut el ministre de Salut es fan un màxim de 50 proves (PCR) al dia. Per tant, és impossible que formalment hi hagi més de 50 casos diagnosticats diaris.

L’hospital ha anat preparant espais per acollir malalts en cas de necessitat. Ha anat, en alguns casos, annexionant serveis que es podrien dir ordinaris, fusionant-los puntualment, per alliberar espais per protegir-los i adequar-los per a eventuals ingressos de persones positives al Covid-19 o sospitoses d’haver contret el coronavirus. Tots els experts en la matèria al país esperen per als propers deu dies, per ara, la situació de més estrès.

Comentaris (2)

Trending