Salut avisa que si no hi ha un volum suficient de ciutadans que es facin els tests pot perillar el desconfinament

(AMB VÍDEO) Aquest dilluns s’acabaran de validar els dispositius arribats de la Xina i s’hauria d’acabar de tancar la planificació de les proves; els comuns han rebut avui els llistats d’inscrits

-
-
Com menys ciutadans se sotmetin als tests d’anticossos, més complicat serà aixecar les restriccions. Aquest és el missatge que ha llançat el Govern aquesta tarda de diumenge, a 72 hores que s’iniciïn les proves. Aquest dilluns s’acabaran de validar els dispositius arribats de la Xina, que segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han passat amb èxit les primeres avaluacions que s’han fet. També demà s’ha de tancar la planificació d’una operativa única fins ara i que ha de servir perquè no només la ciutadania i el país tinguin dades sobre el comportament del coronavirus, també tota la comunitat internacional si es tenen en compte les explicacions del titular de Salut i del ministre portaveu, Eric Jover.

Tots han fet una crida a la “confiança” de al ciutadania amb el dispositiu que s’està acabant de polir, i que encara té diverses peces que ballen, encara que el ball sigui cada dia que passa menor, també és cert. Martínez Benazet ha demanat a la població que “entengui la bondat del projecte” i juntament amb Jover han fet una crida a la “solidaritat”, a la “corresponsabilitat” i a la “generositat” per tal que tants ciutadans com sigui possible es prestin a sotmetre’s als tests. Per ara, el ministre portaveu ha informat que ja són més de 51.000 persones les inscrites, amb la qual cosa, sols per això “ja té molt d’interès”. No obstant, el titular de Salut ha alertat que si hi ha un 30% o més de la població que no se sotmetés a les proves, això podria entorpir el procés d’aixecament del confinament.

Martínez Benazet ha demanat a la població que “entengui la bondat del projecte” i juntament amb Jover han fet una crida a la “solidaritat”, a la “corresponsabilitat” i a la “generositat” per tal que tants ciutadans com sigui possible es prestin a sotmetre’s als tests

“Aquella franja de població que no es faci les proves no la tindrem controlada”, ha dit Martínez Benazet, que ha arribat a afirmar que ‘strictu sensu’, els ciutadans no testats s’haurien de quedar confinats atès que no es podria garantir que de sortir de casa siguin un possible focus de contagi. No obstant això, el titular de Salut ha insistit en què es manté la idea que les proves siguin voluntàries i que la població s’hi sotmeti per responsabilitat i interès, personal i en vista a la salut pública. El que no condiciona el desconfinament, ha dit Martínez Benazet, és que hi hagi un percentatge molt baix de població immunitzada. Ha assegurat el ministre que una vegada estudiades les persones es podrà fer un seguiment epidemiològic que hauria de facilitar, en tot cas, un contagi progressiu i controlat.

Sia com vulgui, aquest dilluns s’han d’acabar de definir encara moltes coses per molt que “tenim un tests d’una excel·lent qualitat” en paraules del ministre de Salut. Els comuns no han rebut fins aquest diumenge un primer llistat d’inscrits de la seva respectiva parròquia i és a partir d’ara que hauran de muntar el dispositiu que creguin escaient per poder començar a citar la ciutadania. També s’ha d’acabar de perfilar l’eina informàtica que es farà servir per introduir les dades que es recullin, un procediment que fins ara ha estat tot un maldecap. Sobre el calendari, d’entrada es parteix de la base que dimecres comencen les analítiques de totes les persones que participaran de forma directa en els tests, en l’extracció sanguínia. Es faran en un punt únic que encara no s’ha confirmat, però que hores d'ara està entre l'hospital o l''stop lab' del Prat Gran d'Escaldes.

L'hospital o l''stop lab' del Prat Gran d'Escaldes acolliran les proves als participants en el dispositiu, que no s'obrirà al públic en general fins divendres o potser millor encara dissabte vinents

L’endemà, dijous, seran els familiars d’aquests, dels participants en les analítiques, més altres col·laboradors en l’operativa i els col·lectius professionals essencials o sanitaris els qui se sotmetran als tests. Encara que l'ordre podria girar-se. Aquests dos primers dies serien aprofitats per donar instruccions sobre el funcionament de l'operativa a tots els participants. El primer dia perquè pugui començar a testar-se la població en general seria divendres, encara que els organitzadors de l'operatiu ja tindrien sobre la taula un escenari més cautelós per tal d'iniciar dissabte els que ve els testos massius. Els laboratoris mòbils funcionaran de les 8 del matí a les 8 de la tarda i cada analítica hauria de durar un quart d’hora. Als voluntaris que participen en els ‘stop labs’ -uns 600 entre sanitaris i personal de reforç divers- se’ls ha demanat màxima disponibilitat entre el 30 d’abril i el 12 de maig. Si es té en compte que fins ara s’ha mantingut que cadascuna de les dues fases tindria una durada de deu dies, sembla clar que entre aquestes dues dates s’hauria de fer la primera fase anàlisi dels resultats inclosa.

Lliurament dels resultats

El ministre de Salut ha tornat a insistir aquest diumenge que en la immensa majoria de casos no es donaran els resultats fins després de la segona punxada. De fet, ha defensat que és el conjunt dels dos tests el que constitueix una única prova i un únic informe que serà totalment personal. “No volem amagar res ni controlar res”, ha assegurat Martínez Benazet, que ha reiterat que en medicina hi ha moltes proves que es fan en dues fases. I en aquest cas s’ha cregut millor així per veure l’evolució dels contagis que ocasiona el coronavirus.

Com ja va explicar fa pocs dies, certament, hi haurà alguns ciutadans al cap d’unes hores o d’algun dia a tot estirar de sotmetre’s al primer test seran advertits que just en aquell moment poden estar afectats per la Covid-19. En conseqüència, se’ls farà una PCR i si aquesta dóna definitivament positiva, la persona en qüestió i els seus contactes s’hauran obligatòriament de confinar. En la immensa majoria dels casos, els ciutadans rebran un sol informe després de la segona tongada de tests. L’informe és “la suma d’aquests dos cribratges més la interpretació” qe es faci del resultat obtingut. Tot plegat hauria de permetre ja no el desconfinament sinó “una transmissió molt més controlada”, amb la qual cosa les proves, a parer de Martínez Benazet, tenen “un interès cabdal per a tota la població d’Andorra”.



Com funciona el test segons el fabricant dels dispositius adquirits pel Govern



 

Etiquetes

Comentaris (26)

Trending