Saboya consuma la plantada a Toni Martí i esdevé el nou garant de l'obertura econòmica

Comentaris

Saboya consuma la plantada a Toni Martí i esdevé el nou garant de l\'obertura econòmica
Saboya consuma la plantada a Toni Martí i esdevé el nou garant de l\'obertura econòmica
  • El fins ara titular d'Exteriors ha promès el càrrec com a nou ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, sense, però, deixar de mirar què passa a Brussel·les
  • Maria Ubach agafa les regnes de la diplomàcia andorrana amb la negociació per a l'acord d'associació amb la UE com a gran i únic cavall de batalla
  • L'ambaixada que ocupava la nova ministra a Bèlgica la passa a ostentar Ester Rabasa, que cedeix el seu lloc a Estrasburg a Josep Maria Areny

El fins ara ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha completat aquest dilluns la seva plantada al cap de Govern, Toni Martí, alhora que iniciat el seu propi camí per intentar guanyar la força necessària per esdevenir el candidat de Demòcrates per Andorra (DA). Saboya ha promès el càrrec de ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació sent una mena de garant de l’obertura econòmica. No obstant, per culminar aquesta obertura és bàsica la negociació amb la Unió Europea (UE) que fins ara havia capitanejat i que a partir d’aquest moment formalment tutelarà Maria Ubach, que deixa l’ambaixada de Brussel·les per convertir-se formalment en cap de la diplomàcia andorrana en tan què ministra. Ester Rabasa esdevé la primera ambaixadora davant la UE en molts anys que no és diplomàtica de carrera ni tan sols estava lligada al ministeri d’Exteriors més enllà de ser aquests darrers dos anys ambaixadora al Consell d’Europa. Té, però, l’aval de Saboya, que encara que sigui entre bastidors continuarà tenint molta ascendència sobre el ministeri i sobre les converses amb Brussel·les.

Saboya fa molts mesos que ja havia ‘dimitit’ com a ministre d’Afers Exteriors malgrat que ha anat fent tasques de ‘manteniment’. Més enllà de les qüestions familiars, que hi són, el nou titular d’Economia, Competitivitat i Innovació no volia perdre més plomes amb una qüestió, la negociació amb la UE, que de tots és sabut que és un tema molt delicat i en el qual el lauredià no s’acabava de sentir còmode. El ritme de la negociació no li agradava. Però tampoc volia deixar el Govern per diverses raons. I prioritàriament perquè li sembla una magnífica plataforma per intentar forjar la seva candidatura a substituir un Martí amb qui ha acabat força malament. 

El cap de l’executiu no volia de cap de les maneres haver de crear un càrrec a mida per algú que, per sobre de tot, no volia que l’acord amb Brussel·les el pugui malmetre. Pilotant l’obertura econòmica, ‘venent’ indicadors recuperats, anunciant aterratge d’empreses… considera Saboya que pot guanyar una presència clau per posicionar-se com a candidat. El lauredià i el titular de Finances, Jordi Cinca, són clarament dins de l’executiu dos aliats ‘enfrontats’ amb Martí. Els uns i l’altre ja no van tan a l’uníson com havien anat i el cap de Govern, sabedor que no pot repetir com a candidat, hi ha molts passos que ja no els calcula com ho hauria fet en un altre moment. Com a mínim, els calcula diferentment.

En la presa de possessió dels nous càrrecs, Saboya ha dit que “les grans oportunitats de creixement del país passen perquè l’acord d’associació amb la UE sigui un èxit”. El nou ministre també ha indicat que ara s’ha de focalitzar tot l’esforç en la negociació del sector de serveis perquè el “nou marc d’acord d’associació tingui la capacitat de potenciar Andorra com un centre de serveis i de valor únic”. També ha remarcat que la reforma d’obertura econòmica i el creixement econòmic dels països veïns “genera noves oportunitats perquè puguin venir noves empreses i per això necessitem una acceleració”

A més, el nou titular d’Economia, Competitivitat i Innovació també ha destacat com a objectius del seu nou departament la necessitat d’impulsar la idea de crear una nova marca de país que fa uns mesos va posar sobre la taula la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Cambra de Comerç. “Des del ministeri el que farem és agafar la feina que s’ha produït per promoure la nova Andorra de cara al futur”, ha explicat Saboya. Tot i aquests dos grans fronts, el ministre ha avançat que en les properes setmanes ja es detallaran els altres projectes prioritaris. Saboya passarà a ser un habitual de les compareixences mediàtiques. Més que marca de país, el ministre s’ha de fer la seva pròpia marca de cara a la cursa electoral.

Aquesta qüestió, promocionar-se, de ben segur que no afecta a Maria Ubach. La ja nova ministra d’Afers Exteriors era l’alternativa de recurs per substituir el forat que Saboya ja fa mesos que va advertir que deixaria. Sí o sí. Toni Martí va rodar el món i va tornar al Born d’Ubach en no rebre cap resposta positiva de cap de les altres persones a les quals se’ls va proposar agafar les regnes de la diplomàcia andorrana, que es digui el que es digui, l’únic repte que té, no pas menor, és l’acord d’associació amb la UE.

“L’acord serà l’eina crucial per diversificar i modernitzar l’economia del país”, ha afirmat la nova titular d’Exteriors que ha confirmat que la propera sessió de negociació serà a l’octubre i que serà en aquell moment que s’haurà de veure com la UE valora la proposta de 1.600 tones anuals d'importacions de tabac durant els primers 10 anys d’associació i quan aquesta mesura es començaria a implementar. “La primera impressió ha estat molt positiva”, ha destacat Maria Ubach. L’ara ministra, com a ambaixadora, ja ha estat al peu del canó de les negociacions des del minut zero. Ara, la seva plaça diplomàtica l’ocuparà Ester Rabasa, que a l’inici del mandat va passar de possible ministra de Cultura a ambaixadora a Estrasburg per ara fer el salt a Brussel·les. Saboya tanca el cercle: surt d’Exteriors però s’hi queda metafòricament. Rabasa -substituïda davant el Consell d'Europa per Josep Maria Areny- és de la seva estreta confiança. Serà, en certa manera, els seus ulls davant la UE.

Comentaris

Trending