Querella d’Apapma per aclarir les circumstàncies de la mort de l’os de Naturlandia abatut

Un any després d’interposar una denúncia a la policia i no tenir cap notícia, el grup ecologista continua reclamant que s’esbrini com es va fugar el plantígrad i es depurin responsabilitats

-
-
L’Associació de Plantes Animals i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) colla fort per mirar de treure l’entrellat sobre la fuga d’un os a Naturlandia que va acabar amb la seva mort arran de dos trets disparats per un dels cuidadors. Després que la denúncia interposada davant la policia fa poc més d’un any no hagi fet cap efecte, ara el col·lectiu ecologista ha presentat una querella criminal contra el vigilant processat per l’abatiment del plantígrad. No és que es vagi contra l’home. És el mecanisme legal que han trobat per tenir accés a la causa i poder intentar saber què va passar.

La querella criminal es va interposar a mitjan mes passat i ja ha estat admesa a tràmit. Fonts d’Apapma han explicat que mentre la causa penal contra l’exsubdirector del parc lauredià continua endavant -està acusat d’haver matat mitjançant caça furtiva un exemplar d’una espècie protegida- “hi ha hagut molta pressa a tancar tota la part administrativa” amb unes sancions mínimes per a Camprabassa per unes deficiències, unes mancances, que hores d’ara ja s’haurien solucionat i, per tant, no hi serien. “Però mai no s’ha aclarit per on es va escapar l’os. Tot és molt estrany, ha quedat en una nuvolosa.”

Quan va interposar la denúncia el setembre de l’any passat -l’abatiment de l’os va tenir lloc el 14 de juny del 2017-, Apapma va sol·licitar que es tanqués el parc d’animals fins que no s’haguessin aclarit del tot els fets. I s’haguessin determinat les responsabilitat, no ja en relació a la mort de l’animal, que també, sinó per “saber com és que l’ós va acabar fora del seu tancat. Hi ha molts interrogants sense respondre” i grups d’escolars de tot el país, i desenes, centenars de visitants d’arreu, continuen acudint al parc assumint “un risc inacceptable”, segons el col·lectiu ecologista.

Apapma recorda que tant el director com el subdirector del parc van ser acomiadats un mes després, aproximadament, dels fets, però de forma no causal. És a dir, compensats degudament segons allò que estableix la llei, cosa que, recorden, deixa clar que des de l’administració laurediana no se’ls atribuïa cap falta per la fugida de l’animal ni per la seva mort posterior. Per tant, aquest és un altre element que genera dubtes a l’organització, que espera que amb el que queda d’instrucció penal i durant l’eventual vista oral es puguin mirar d’aclarir algunes de les circumstàncies que van envoltar la mort del plantígrad.

Comentaris

Trending