Què detecten els tests d’anticossos?

(AMB VÍDEO) L’explicació d’una farmacèutica de Berga que s’ha fet viral a les xarxes socials serveix per aclarir la informació que s’obtindrà amb la prova que es farà al país si es fa ben feta

-
-
La crisi del coronavirus porta multitud d’informació arreu. A les xarxes socials, òbviament. Si hi ha una explicació que s’ha fet viral els darrers dies, aquesta és la de la farmacèutica de Berga Maria Cosp. En una gravació de deu minuts que s’ha propagat gairebé tan ràpidament com la Covid-19, aquesta experta explica molt didàcticament com funciona el virus. Però també exposa amb senzillesa i naturalitat com funcionen i quina informació permeten obtenir les proves serològiques. Els tests que es faran al Principat.

Cosp explica que el nostre cos, una vegada s’infecta, comença a fabrica anticossos, normalment, entre el quart i el sisè dia posterior al contagi. Per tant, hi pot haver un tram de dies que la prova doni un fals negatiu perquè es dugui a terme en aquesta franja de temps en la qual encara no hi ha anticossos generats. A partir del quart al sisè dia, es generen uns anticossos que es coneixen com a IgM. Són els primers que es fabriquen. Són els que el cos fabrica per combatre la malaltia.

Si la prova dóna que el cos té anticossos IgM molt probablement vol dir que encara estem infectats. Que estem lluitant contra la malaltia i, per tant, que podem contagiar. En canvi, si a la prova que se’ns farà hi apareix un bon nombre d’anticossos IgG, que són els segons que el cos fabrica, això vol dir que ja hem superat la malaltia i, en principi, i només en principi, que almenys durant un temps ni podem ser infectats ni, al seu torn, infectar nosaltres. Segons Cosp, aquests anticossos IgG són “anticossos de memòria”. Els que permeten al cos reaccionar d’immediat si mai el coronavirus ens tornés a atacar.

La farmacèutica berguedana explica que tests massius d’anticossos són els que han de permetre decidir sobre l’obertura, sobre el desconfinament, sempre que es facin ben fets. I que cal comprar aquests tests, a poder ser, o a Alemanya o als Estats Units. Que no cal acudir a la Xina perquè molt sovint els dispositius acaben resultant ser allò del gat per llebre. “Si ets IgM, cap a casa, que ets infecciós. Si ets IgG has passat el virus i pots estar tranquil”, sempre que el bitxo no muti, és clar. L’explicació és del tot didàctica.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending