PS i Liberals coincideixen en la necessitat que la Sindicatura sigui representativa i plural

Els socialdemòcrates avaluen amb la formació liderada per Gallardo els suports que tindria en vista a una investidura que podria deixar fora del Govern als demòcrates

-
-

Els electes socialdemòcrates i liberals coincideixen en què la Sindicatura, com a òrgan màxim de direcció del Consell General, ha de ser representativa de la pluralitat que hi haurà a la cambra fruit de les eleccions del passat 7 d’abril. El candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha exposat a una delegació liberal encapçalada per Jordi Gallardo la necessitat que tots els partits que han obtingut escons es vegin representants a la Sindicatura. López també ha començat a explorar amb Liberals de quins suports podria valdre’s el PS per obtenir la investidura.

Després de les reunions mantingudes per separat per socialdemòcrates i liberals amb els representants demòcrates, i vist que en les dues trobades, i especialment amb la mantinguda amb el PS, Xavier Espot i Roser Suñé no haurien traslladat cap petició ni haurien fet cap oferiment en concret més enllà de demanar la col·laboració en dos pactes d’Estat (sobre la UE i sobre les pensions), Pere López i la resta d’electes socialdemòcrates han iniciat aquest dimecres mateix una roda de contactes amb la resta de forces per mirar quines alternatives a DA hi pot haver.

Com ja va anunciar López després de la trobada amb Espot i Suñé, vist que no hi va haver “cap voluntat de parlar”, el PS vol explorar possibles vies de col·laboració en dos sentits diferents: la composició de la Sindicatura i el suport a la investidura. Els liberals han assegurat després de la reunió, i en un comunicat, que la trobada “ha servit per escoltar el plantejament dels socialdemòcrates de cara a tenir una Sindicatura representativa de les forces polítiques que ocuparan el Consell General. Tenint en compte que l’òrgan rector del parlament té quatre llocs -síndic, subsíndic, i dues secretaries-, la proposta passa perquè tots els partits ocupin un càrrec”

Pere López ja va anunciar que la intenció de la seva formació és que l’òrgan de direcció del Consell General tingui representació de tots els partits

Aquest és l’objectiu socialdemòcrata: trobar la fórmula perquè totes les formacions se sentin representades en l’òrgan de direcció parlamentària. Els socialdemòcrates afirmen que no pot tornar a passar el mateix que la legislatura passada, on els demòcrates van tenir a Sindicatura una majoria absolutíssima. Eren seus, tres dels quatre membres. Alhora, recorda el PS que ara encara seria més profundament injust atès que DA ha perdut la majoria absoluta també a la cambra.

En relació amb la investidura, “el PS vol avaluar la possibilitat de quins suports de les altres forces podria tenir la candidatura de López a cap de Govern. S’ha fet un primer contacte de caràcter exploratori que de cara a la setmana vinent es vol fer extensiu als altres grups parlamentaris”. El comitè directiu socialdemòcrata ja va prendre l’acord, el cap de setmana, de presentar candidatura a la investidura. Si es compta amb els suports necessaris, millor que millor. Sinó, es vol evidenciar el model de país contraposat amb el de DA que té el PS.

En la reunió d’aquest matí hi han assistit quatre dels electes socialdemòcrates (Pere López, Susanna Vela, Jordi Font i Rosa Gili) i tres dels consellers de què disposaran els liberals (Jordi Gallardo, Marc Magallón i Sílvia Ferrer). La setmana vinent es preveu d’allò més intensa, perquè tant DA com PS han anunciat la intenció de dur a terme reunions amb la resta de formacions per avaluar possibles enteses. Liberals ha anunciat que analitzarà la informació rebuda durant les trobades amb el PS i Demòcrates en una sessió del comitè executiu, que està previst que es trobi també la setmana vinent i així establir la posició en vista a la sessió constitutiva del 2 de maig, que és un s’ha de triar, primerament, la Sindicatura.

Comentaris

Trending